ZENICKA ZAOBILAZNICA 696x432 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Koridor 5C, čija bi dužina trebala biti 338 kilometara, se gradi već 20 godina i još se uopće ne nazire kraj gradnje. Kako su se smjenjivali oni koji su odgovorni za gradnju tako su se mijenjali i rokovi za kraj gradnje. Nijedan nije ostvaren.

Oni koji su rođeni kada je gradnja počela sada imaju 20 godina. To su mladi koji spadaju u generaciju milenijalaca, a kojoj je svojstveno i intenzivno korištenje savremenih tehnologija u svakodnevnom životu.

Uprkos silnoj tehnologiji, ni oni još nisu doživjeli da kroz svoju zemlju do mora ili Zagreba putuju autoputem. Ideja je da se sjever i jug države povežu autoputem, odnosno da se Bosna i Hercegovina poveže modernom saobraćajnicom s Evropskom unijom. Da bi se to desilo, planirano je da se potroši više od dvije milijarde KM.

Vlasti su se pravdale i, kako su se smjenjivale, iznova davale nove rokove za završetak Koridora 5C. Najčešće ponavljani razlog što autoput nije napravljen jeste navodni nedostatak novca. To je iskorišteno kao argument da se 2018. povećaju akcize na gorivo, a na osnovu čega bi se stvorili uslovi za plaćanje kredita kojima se finansiraju radovi.

Državni parlamentarci koji su podržali povećanje akciza su podršku pravdali različitim obećanjima, a neka od njih nisu bila samo konačan završetak gradnje autoputa. Pa je tako zastupnica HDZ-a 1990 Dijana Zelenika najavila mogućnost poslovanja kompanije Ikea u Bosni i Hercegovini te je zaključila da je to “ženama važno”. Obećavano je i povećanje nataliteta.

Od akciza su se slile stotine miliona KM, ali gradnja još nije završena, Ikee još nema, a natalitet je vrlo loš. Nije ni manjkalo obećanja kada će se završiti gradnja, a nijedno od njih nije ostvareno.

Svi rokovi za završetak gradnje

Damir Hadžić (SDP) je kao državni ministar saobraćaja i komunikacija 2013. izjavio da će radovi biti završeni do kraja 2020. Bivši direktor preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Ensad Karić je 2015. zaključio da će se to desiti do 2022.

Još jedan bivši državni ministar saobraćaja i komunikacija Ismir Jusko (SBB) je 2016. ocijenio da je to ostvarivo u sljedećih pet godina. Iste te godine je i federalni premijer Fadil Novalić (SDA) uvjeravao da će se to desiti u narednih pet-šest godina. Nešto kasnije donedavni direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je izjavio da će gradnja završiti za sedam do osam godina.

Potom je Novalić prošle godine istakao da će se to ipak desiti za šest-sedam godina, a da bi federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić (HDZ) početkom jula naglasio da je to ipak ostvario najdalje do 2028.

Ovo je samo dio brojnih obećanja o tome kada će Bosanci i Hercegovci doživjeti da sigurno i brzo putuju drumskim saobraćajem. Prethodni obećavani rokovi zapravo pokazuju da ni u vlasti nemaju jedinstvenu ocjenu kada će se to desiti, odnosno da je samo riječ o pukom nagađanju pojedinaca.

Trenutno samo imamo nepovezane dionice autoputa koje su kao takve vrlo malo upotrebljive. Za napomenuti je da je gradnja Koridora 5C u Republici Srpskoj počela tek u martu 2019.

Bosna i Hercegovina trenutno u upotrebi ima manje od 200 kilometara autoputa. U RS-u ukupno 105 kilometara (od Doboja do Bosanske Gradiške). U FBiH je to 91 kilometar i to od Sarajeva do izlaza iz Zenice, dio od Sarajeva do Tarčina i u Hercegovini dionica od Zvirovića do Bijače.