Svaka druga osoba boluje: Ako vam je koža nadlaktice hrapava, problem je ovaj sastojak u hrani

Možda ljudi nisu najbolje upućeni u to šta se može desiti ako previše konzumiraju hranu koja sadrži gluten. To se zove nepodnošenje glutena, koja dolazi s nekim ozbiljnim nuspojavama.

 

Na primjer, na tijelu osobe koja pati od netolerancije glutena pojavljuje se kao hrapava koža na prednjem dijelu ruku. To znači da vaš probavni sistem radi loše i ne apsorbira onoliko koliko treba, ukazujući na nedostatak vitamina A.

Osim toga, možete doživjeti mnogo drugih simptoma poput nadutosti stomaka, zatvora, proljeva,… Osjećat ćete se iscrpljeno nakon konzumiranja proizvoda koji sadrži veliku količinu glutena, imat ćete nepodnošljive glavobolje i sl.

U najgorem slučaju, postoji mogućnost od neplodnosti, PMS i stvaranje policističnih jajnika. Bol ili upala u koljenima i ostalim zglobovima, neravnoteža u raspoloženju i drugi neurološki simptomi mogu biti znak da vam gluten uopšte ne prija.

Ovi simptomi često mogu insinuirati i nešto drugo, ali zato je važno da prvo odete na pregled i ustanovite da li vam prija gluten ili je riječ o drugim bolestima.

Prethodni članakDvije nule Cityja i Reala, odluka pada na Bernabeu
Sljedeći članakDanas oblačno sa slabom kišom