Svaki drugi lijek s interneta je – lažan

Podijelite vijest

60803649-kapsule-tablete-lijekovi-thinkstock-ilustracija

Pojava krivotvorenih lijekova u rapidnom je porastu u svijetu. Posljednje otkriće krivotvorina su dva citostatika i jedan protuupalni lijek, a sve se serije povlače iz prometa. Bočice citostatika Herceptina za rak ne sadrže citostatik već samo antibiotik sumnjive sterilnosti.

Krivotvorene bočice citostatika Herceptina i Alimte te protuupalnog lijeka Remicade pronađene su u više država Europske unije, i to ne u internetskoj prodaji, već u legalnoj distribucijskoj mreži u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj, Austriji i Švedskoj. Europska agencija za lijekove (EMA) upozorila je države članice o pojavi krivotvorenih serija lijekova koje se, prema saznanjima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), ne nalaze na hrvatskom tržištu. Liječnici i ljekarnici dobili su ipak upozorenje da u slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorine o tome žurno obavijeste nadležne institucije, piše Novi list.

Smatra se da su bočice lijekova ukradene u Italiji, iz tamošnjih bolnica, njihov je sadržaj izmijenjen i ponovno su stavljene u lanac opskrbe u više članica EU. Krivotvorene bočice Herceptina otkrivene su najprije u Njemačkoj. Tvrtka koja ih je distribuirala nabavila ih je od dviju veleprodaja u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje su ih kupile od talijanskih veleprodaja.

Krivci za krivotvorenje zasad nisu otkriveni. Nacionalna regulatorna tijela za lijekove u državama Europske unije poduzimaju mjere zaštite pacijenata, a sve serije lijekova za koje se sumnja da su krivotvorene povlače iz prometa. Kemijskom je analizom utvrđeno da krivotvorene bočice Herceptina ne sadrže djelatnu tvar trastuzumab, nego antibiotik ceftriakson. Dio bočica umjesto praška sadrži tekućinu koja još nije ispitana, a pretpostavlja se da je u njoj razrijeđeni trastuzumab. U slučaju da pacijenti prime krivotvoreni lijek, kažu u EMA-i, liječenje bi im bilo usporeno, mogli bi imati nuspojave antibiotika koji je naknadno ubačen u bočice, a zbog upitne sterilnosti krivotvorenog lijeka mogli bi dobiti i opasnu infekciju.

Najnovijim je kritvorenjem, tvrde u EMA-i, zahvaćen mali broj lijekova, a nema saznanja da su krivotvorine naštetile pacijentima. Stavljeni su u karantenu, a velik dio sumnjivih bočica zaustavljen je već u distribucijskoj mreži i nije ni stigao do bolničkih ljekarni. Ne očekuje se da bi zbog ovog slučaja moglo doći do nestašice Herceptina, Alimte i Remicade.

Hrvatski su pacijenti zasad sigurni od ovakvih krivotvorina, no kako smo i mi dio europskog tržišta, pitanje je dana kad bi se bočice nekog lijeka izmijenjenog sadržaja mogle pojaviti i na hrvatskom tržištu. U Hrvatskoj prema podacima HALMED-a još nikad nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži koju čine javne i privatne ljekarne, bolničke ljekarne, veleprodaje lijekova i specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima. S druge strane, na crnom tržištu lijekova koji se mogu kupiti putem ilegalnog uvoza, preko oglasnika ili elektroničkom poštom, te na neovlaštenim prodajnim mjestima, pronađene su krivotvorine i lijekovi neodgovarajuće kakvoće.

“Kupnja lijekova na crnom tržištu može biti jako opasna za pacijente jer je u većini slučajeva podrijetlo lijeka nepoznato, njegova kakvoća je upitna, a vrlo često riječ je o krivotvorenim lijekovima koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje pacijenata”, upozoravaju u HALMED-u, te pozivaju pacijente da ne kupuju i ne koriste nikakve lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svaki drugi lijek koji se prodaje putem internetskih stranica zapravo je krivotvorina.

Net.hr