Svaki treći vozač razgovara sa svojim automobilom

Vlasnici automobila su ispričali analitičarima “SberAvto” o svojim neobičnim navikama.

Tako, na primjer, polovina ispitanika poslije posjete tržnog centra sklanja kolica sa parkinga da ne izgrebu druge automobile, 42% se trudi da parkira na jednom istom mjestu, a više od trećine njih (36%) kaže da razgovaraju sa svojim autom.

Pored toga, 11% vozača voli da fotografiše lijepu brojku kilometraže na komandnoj tabli, isto toliko ih je koji pamte brojeve okolnih automobila za slučaj da im neko zakači i izgrebe auto, manje je onih koji usput popije kafu u omiljenom kafeu (10%) i koji lupaju po haubi pred početak vožnje i tako proveravaju da se ispod nje nije sakrila mačka ili neka druga životinja (3%).

Ima i korisnih navika

“77% ispitanika se pridržava kompaktnog parkiranja, 63% propušta u vožnji svakoga ko zamoli, a 50% propušta nesigurne vozače. Nešto je manje onih koji pregledaju svoj automobil prije polaska (47%) i zagrijavaju motor u svako godišnje doba (44%), zimi ga detaljno čiste od snijega (41%), obilježavaju u navigatoru mjesta udesa ili radova na putu (10%) i na svojoj automobilskoj kameri čuvaju za policiju snimke tuđih udesa (5%)”, kaže se u istraživanju.

Najpopularnija štetna navika za volanom je vožnja jednom rukom. To radi skoro polovina vozača (49%).

“Njih 27% puši u automobilu, 25% ozlojeđeno dobacuje drugim vozačima ili pješacima, a 23% koristi gadžete za volanom. 22% ispitanika veoma rijetko pere svoj auto, smatrajući da to nema nekog smisla, 16% sluša glasnu muziku, dok 2% izbacuje otpatke napolje kroz prozor automobila”, zaključuju analitičari, prenosi b92.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE