Portal 072info

Svako jutro pila kokosovo ulje na prazan stomak: Ljekari su primjetili ovih deset promjena, bili su šokirani reakcijom oranizma

Djeluje i kao protuotrov!

Kokosovo ulje ima toliku nutritivnu vrijednost i ljekovito djelovanje da bi se trebalo koristiti u svakom domaćinstvu. Zbog jakih političkih i farmaceutskih lobija ovo ulje donedavno nije dobilo zasluženu pažnju.

Moderna istraživanja već su potvrdila da blagotvorno utiče na zaštitu srca i krvnih sudova, jača imunitet, ubrzava metabolizam i potiče mršavljenje i poboljšava probavu. Značajno utiče i na izgled kože, kose i noktiju, koje prirodno hrani i njeguje.

Kokosovo ulje ima prijatan miris, sadrži vodu i malu količinu masnih kiselina. Ulje kokosa je pravo blago za ljudski organizam, a najbolje je kada se koristi na prazan želudac. Na osnovu različitih studija koje su do sada urađene, koristi od kokosovog ulja su brojne. Može se navesti bar 10 odličnih zdravstvenih prednosti ulja kokosa kada se ono uzima ujutru.

1. Smanjuje veličinu struka

Naučnici su otkrili da osoba koja na prazan stomak konzumira 1-2 kašike kokosovog ulja dnevno može da stanji struk zato što ovo ulje efikasno sagorijeva kalorije koje se akumuliraju u organizmu.

2. Podstiče mršavljenje

Ako trenutno sprovodite program rigoroznije ishrane ili redovno idete u teretanu, pokušajte da konzumirate kokosovo ulje na prazan želudac. Razlog tome je što ulje kokosa može da podstakne efikasnije gubljenje kilograma.

3. Smanjuje potrošnju hrane

Pošto kokosovo ulje čini da se želudac brže osjeti sitim, to mu omogućava da ograniči potrošnju hrane koja treba da se unese u organizam.

4. Pomaže optimalnosti sistema za varenje

Konzumiranje kokosovog ulja na prazan želudac je izuzetno preporučljivo za varenje. Sadržaj ulja kokosa pomaže da sistem za varenje funkcioniše na najoptimalniji mogući način.

5. Pomaže apsorpciji hranljivih materija

Optimalna apsorpcija hranljivih materija neophodna je tijelu kako bi bilo savršeno zdravo i bez ikakvih tegoba. Upravo je upotreba kokosovog ulja jedan od načina da se svi nutrijenti iz hrane upiju na način kako bi se iskoristili svi njihovi hranljivi potencijali.

6. Sagorijeva masti

U zdravstvene prednosti konzumiranja kokosovog ulja na prazan želudac ubraja se i to što srednjelančane masne kiseline koje ovo ulje sadrži lako transformišu mast u energiju.

7. Bori se protiv upale

Kokosovo ulje bogato je antioksidantima koji djeluju kao protivotrov prema slobodnim radikalima kao glavnim uzročnicima upale.

Prema provedenim medicinskim studijama iz Indije, antioksidantni sadržaj u kokosovom ulju deluje protivupalno i povoljno na razbijanje kamena u žuči, probleme sa crijevima i druge bolesti stomačnih organa.

8. Podstiče metabolizam

Jedan od najboljih i najlakših načina ubrzavanja metabolizma je konzumiranje kokosovog ulja, koje je pravo gorivo za ljudski organizam.

9. Podiže energiju

Ovo ulje je jedan od važnih izvora energije i može je povećati u tjelesnom sistemu. Kalorijski sadržaj u ulju kokosa je takav da se energija ekspresno podiže.

10. Sprječava nastanak kamena u bubregu

Hemijski sadržaj u kokosovom ulju sposoban je da spriječi javljanje kamenja u bubrezima koji štete ovim organima i jako su bolni.

HAYAT

Podijelite članak
  • 10
    Shares