Portal 072info

Svatovi u BiH veliki problem za Hrvatsku: “Vraćaju se ovamo zaraženi”

svadba mlada buket pixabay
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog svadbi koje mladenci iz Metkovića (Hrvatska) organiziraju u svadbenim salonima s druge strane granice, u BiH, ovaj je grad postao novo žarište širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U posljednjih pet dana 69 osoba oboljelo je od COVID-a 19 pa je tako prema službenim statistikama broj zaraženih (aktivnih) slučajeva u Metkoviću 83.

Epidemiološka situacija na terenu još je lošija jer ima dosta slučajeva koji nisu evidentirani zato što nisu ni tražili liječničku pomoć. Uglavnom liječničku pomoć traže oni koji su baš toliko loše da se ne mogu liječiti u kućnim ljekarnama ili pak oni kojima treba pravdanje bolovanja za izostanak s posla.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako piše Slobodna Dalmacija, epidemiolozi idućih dana u Metkoviću očekuju povećanje broja oboljelih, uglavnom kontakata s jedne svadbe održane koncem oktobra.

Nikakva kontrola

“Organiziranje svadbi u Hercegovini veliki nam je epidemiološki problem. Riječ je o organiziranom okupljanju u drugoj državi na koje ne možemo utjecati. Prema našim informacijama, i u Hercegovini su ograničena okupljanja na svadbama, ali to se očito ne poštuje”, ističe epidemiolog dr. Miljenko Ljubić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napominje i da je u Metkoviću povećan broj testiranja, što onda rezultira i većim brojem pozitivnih osoba.

Već se pisalo da su svadbe, koje se održavaju uz izigravanje preporuke Kriznog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potencijalno velika žarišta širenja COVID-a 19, poglavito one koje se organiziraju u Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nad tim svadbama niko nema nikakvu kontrolu.

U svadbenim salonima, umjesto trideset, okupi se deset puta više svatova kojima korona, uz dobru hranu i kapljicu, očito ne predstavlja nikakav problem, iako će za nekoliko dana, kad dobiju temperaturu, stajati u redovima za testiranje.

Epidemiološka struka je nemoćna pred ovim problemom, epidemiolozi jedino mogu evidentirati rapidan porast broja zaraženih i širenje epidemije za što nitko neće odgovarati, ni mladenci, a ni njihovi gosti koji se s takvih pirova vraćaju zaraženi i ugrožavaju druge ljude.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako spriječiti organiziranje svadbi po Hercegovini pitanje je na koje odgovor trebaju dati Stožer civilne zaštite i MUP. Naime, organiziranoj svadbenoj koloni ne bi trebalo dopustiti prelazak državne granice, mada se u pograničnom području i to može izigrati.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Metkoviću, može li se ograničiti odlazak na svadbena slavlja u BiH – Slobodna Dalmacija pitala je Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije: “Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije nema ovlasti regulirati prelazak državne granice Republike Hrvatske bez obzira na razloge izlaska, odnosno ulaska hrvatskih državljana”, odgovorili su kratko i jasno.

Nemoćni i u BiH

A nemoćni su i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje svadbeni saloni uveliko ignoriraju mjere, premda je u BiH propisano da se u zatvorenom prostoru može okupiti samo 25 ljudi. Kako se doznaje, na teren izlaze dva inspektora, civilne zaštite i ugostiteljstva, koji vikendima obilaze svadbene dvorane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, ako napišu kaznu vlasniku dvorane od dvije hiljade maraka, oni je plate i nastavljaju po starome. Neki čak svadbene dvorane podijele pregradama pa kad dođe inspekcija, tvrde da imaju tri-četiri svadbe, a ne jednu.

Čini se ipak da će ovom problemu doskočiti federalna vlast koja uvodi policijski sat u BIH od 23 do 5 sati. Tako će svadbe morati završiti prije ponoći pa će možda to odvratiti mladence od organizacije svadbenih slavlja preko granice.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME