Portal 072info

Sve manje vremena za izmjenu Izbornog zakona BiH

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Halid Genjac (SDA) večeras je u Konjicu izjavio novinarima da u ovom trenutku nemaju odluku o tome hoće li lokalni izbori u BiH planirani za narednu godinu biti odgođeni.

Dodao je da, kako vrijeme prolazi, sve je manja mogućnost da se uradi sve ono što je potrebno za odgađanje općinskih izbora.

Po njegovim riječima, to podrazumijeva i promjenu Ustava Federacije BiH i promjenu određenih zakona u RS.

– Mi razgovaramo i o drugim vrlo značajnim pitanjima vezanim za izbore. Prisutan je i određen broj predstavnika međunarodnih institucija – rekao je Genjac, dodajući da nastoje i njihove preporuke uvažiti.

Naveo je da su razmatrali i pitanje otvorenih i zatvorenih lista, cenzusa, pitanje pripadnosti mandata. Ocijenio je da o svim tim pitanjima razgovaraju u vrlo konstruktivnoj atmosferi i uz dosta uvažavanja argumentacije.

– Imamo opsežnu analitiku o svim segmentima tog izbornog procesa od Centralne izborne komisije i nastojimo što je moguće više uvažiti i mišljenja stručnjaka i na taj način unaprijediti izborni proces – istakao je Genjac.

Nastoje da, dodao je, ni na koji način ne unazade kvalitet izbornog zakonodavstva u BiH, koji postoji u određenim segmentima, ali istovremeno, ono što nije dobro, kao što je rad biračkih odbora “koji se pojavljuje kao problem”, nastoje popraviti.

– Ne bih u ovom trenutku govorio o konkretnom rješenju, jer ono nije konačno formulirano, ali ideje oko sastava biračkih odbora, izbora članova biračkih odbora, predsjednika biračkih odbora da se učine odgovornijim su u velikoj mjeri usaglašeni i prihvaćeni – kazao je Genjac, izrazivši uvjerenje da će tu biti postignuta poboljšanja.

Govoreći o izbornom pragu, naveo je da će to pitanje razmatrati.

– Moramo voditi računa o našem političkom predstavljanju u entitetu RS. Imamo analize koje smo obavili i u ovom trenutku mi ne možemo prihvatiti povećanje izbornog praga isključivo iz razloga što moramo voditi računa o našem političkom predstavljanju u RS-u – pojasnio je Genjac.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box