Sve pod Vučićevim patronatom: Negiranje, slavljenje zločinaca i ismijavanje novi je genocid nad Bošnjacima

30523eeb0405392c623b00e1df9ebd91

Negiranje genocida u Srebrenici završna je faza temeljito isplaniranog najvećeg zločina nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope.  

Od skandiranja na fudbalskim stadionima “Nož, žica, Srebrenica”, preko medija koji to promoviraju, posebno u susjednoj Srbiji koji daju prostora svima koji negiraju genocid, pa evo sada do najnovije “mode”, a to je prodaja odjeće sa fašističkim, četničkim simbolima i parolama, koja se bez problema mogla do prije nekoliko dana kupiti u interenet prodaji i na nekoliko adresa u Beogradu.

Iz firme “011.rs” stiglo je nemušto izvinjenje, navodno “celi svet nije shvatio šta su htjeli kazati, te je ‘nož, žica’ izvučen iz konteksta”!?

Nauka i pravosuđe u Hagu, ali i domaći sudovi dali su svoju konačnu riječ – genocid je počinjen, postojao je genocidni plan, genocidna namjera i izvršenje genocida, ne samo u Srebrenici već i u drugim bh. gradovima.

Negiranje i ismijavanje žrtava koje se odvija pred očima javnosti ne može se pripisati bezobraznim i bezobzirnim pojedincima. Da je tako, onda bismo mogli kazati da je Srbija doživjela istinsku katarzu i da se stide onoga što je u njihovo ime počinjeno 90-ih godina u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, daleko smo od toga. Sve se odvija pod patronatom Aleksandra Vučića, i svih dosadašnjih vladajućih režima, od Slobodana Miloševića, preko Koštunice pa do danas.

I nije samo Srbija uključena u projekat negiranja i ismijavanja genocida.

Mjesec prije Božića 1994. objavljeno je 127. izdanje maganiza Charlie Hebdo na kojem je prikazana šokantna karikatura koja je prikazivala izlog sa dijelovima ljudskog tijela, među kojima se ističu genitalije.

Iznad izloga piše “Igračke”, a dječak sa majkom pokazuje na prodavnicu govoreći “E ovo sam baš tražio od Djeda Mraza”.

Tri dana nakon što su počela prva iskopavanja masovnih grobnica u Srebrenici i oko nje, Charlie Hebdo objavio je izdanje koje je na naslovnici imalo nesvakidašnju karikaturu.

Na slici je prikazan turista sa svinjskim nosom dok leži na iskopanoj masovnoj grobnici u pijesku. Iznad nje stoji slogan iz studentskih protesta u Francuskoj iz 1969. godine “Sous les paves la plage” ili u doslovnom prijevodu “Ispod pločnika je plaža”.

Karikatura januara 1993. godine odnosi se na mašineriju silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini. Slika prikazuje vojnika koji siluje mnoštvo žena.

Umoran od zločina on koristi poznati slogan sa demonstracija iz 1969. godine “Halte aux cadences infernales” koji se odnosi na “Protivljenje paklenim normama proizvodnje”, aludirajući da “siluje više nego što može”.

U jednoj od popularnijih humorističnih američkih serija “The Odd Couple” (Čudan par) tamošnji glumci, da bi nasmijali gledaoce poslužili su se žrtvama Srebrenice na način da jedan od glumaca poziva djevojku u srpski restoran “Ukus Srebrenice”. Bilo je to 2016. godine.

Ovakvim načinom ismijavanja žrtava, posebno djevojčica koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini odvođene u takve restorane gdje su silovane, a potom i ubijane, mnogi su bili ogorčeni. Pozivanje djevojke u srpski restoran “Ukus Srebrenice” osudile su tada majke Srebrenice koje su se prisjetile šta se sve u takvim restoranima 1995. godine radilo djevojčicama, djevojkama i ženama.

Godinu kasnije, srbijanski tabloid Informer, koji je pod direktnom kontrolom Aleksandra Vučića, objavio je uvredljivu karikaturu kojom ismijavaju trojicu srbijanskih političara koji su posjetili Srebrenicu i odali počast žrtvama genocida.

Nenad Čanak, Čedomir Jovanović i Saša Janković jedini su političari iz Srbije koji su tada posjetili Srebrenicu i odali počast žrtvama. Oni su otvoreno kazali da poštuju odluku suda u Hagu koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid te da suosjećaju sa žrtvama.

– Selam alejkum, braćo i sestre. Predstavljam vam novu koaliciju koja će zasigurno pobijediti na prvim narednim izborima: Srebrenica Forever – stoji u natpisu iznad karikature na kojoj su Čanak, Jovanović i Janković predstavljeni u tradicionalnoj nošnji bosanskih muslimana.

Vjerica Radeta, tada potpredsjednica Narodne skupštine i funkcionerka Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS), neljudski je na svom Twitter nalogu prokomentarisala u julu 2018. godine smrt srebreničke majke Hatidže Mehmedović.

– Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?! – ogavan je tvit koji je napisala tada Radeta.

Ovim odvratnim javnim istupom Radeta je izazvala lavinu negativnih komentara na svoj račun.

Negiranje koji je završna faza genocida, do ismijavanja koji je ništa drugo do novi genocid na jedan perfidniji način, odvija se pod dirigentskom palicom Vučićevog režima. Doda li se uz to i slavljenje ratnih zločinaca koji su počinili genocid, plan režima iz Beograda je upotpunjen.

Zakona o zabrani negiranja genocida nema čak ni u državi gdje je on i počinjen i sudski kažnjen – Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik Valentin Inzko već drugu godinu “prijeti” da će nametnuti ovaj zakon, ali po svemu sudeći od toga neće biti ništa.

Faktor.ba

Prethodni članakInspektorica Agencije za lijekove: Ne možemo biti sto posto sigurni da će “hladni lanac” biti ispoštovan
Sljedeći članakSarić: Prodao sam kuću i auto, svaki mjesec skupljam za račune