Sve što se dosad zna o iPhoneu 15: Stiže jedna velika novost

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Iako nas do premijere nove generacije Appleovih pametnih telefona dijele još mjeseci, već se puno toga nagađa o tome što možemo očekivati od iPhonea 15. Aktuelni modeli iPhone 14/14 Pro su prilično solidni smartfoni, tako da vjerovatno neće biti većih promjena, uz jednu veliku iznimku: novi standard punjenja.

Naime, pod pritiskom Evropske unije, Brazila i drugih država Lightning bi se mogao naći na putu u historiju. Zamijenit će ga USB-C s Appleovim certifikatom.

Kamere i procesor će vjerojatno biti ponešto poboljšani. Dynamic Island bi mogao biti zadržan, iako bi tipke na iPhoneu 15 mogle biti drugačije od onih na koje ste navikli.

Pogledajmo o čemu se još priča u kuloarima.

iPhone 15 mogao bi imati četiri modela

Apple bi mogao presložiti klasifikaciju svojih pametnih telefona. Osim standardnog iPhonea 15 sa zaslonom dijagonale 6,1 inč (15,4 centimetara), u postavi bi se mogli naći iPhone 15 Plus (6,7 inča / 17 cm), također 6,1-inčni iPhone 15 Pro i 6,7-inčni iPhone 15 Pro Ultra.

Ultra bi mogla dobiti kućište prekrivenog titanom, poput onog na pametnom satu Apple Watch Ultra.

Ta bi se četiri modela mogla razlikovati po količini radne memorije: iPhone 15/15 Plus će vjerovatno ostati na šest gigabajta RAM-a, dok bi iPhone Pro/Ultra mogli biti nadograđeni na osam.

Izgled

Malo je vjerovatno kako će se dizajn novih iPhonea bitno razlikovati od sadašnjih modela. Izrez za kameru na zaslonu nećemo više imati priliku vidjeti jer će sva četiri modela imati Dynamic Island.

Moguće je kako više neće biti fizičkih tipki sa strane. Zamijenit će ih dugmad koja će funkcionriati kao mini trackpad, poput tipke Home na trenutnom iPhoneu SE.

Također bismo mogli dobiti uređaje koji koriste Taptic Engines kako bi ponudili taktilnu povratnu informaciju pri dodirivanju tipki za napajanje i glasnoću.

USB-C

Evropska unija zahtjeva od Applea prihvaćanje standarda USB-C do 2024. godine. Stoga neće biti čudno ako ga već ovogodišnja generacija dobije.

Priča se kako će Apple poticati proizvođače kablova za USB-C na uključivanje u program MFi (Made for iPod). Moguće je kako će zbog toga postojati ograničenje u brzini punjenja i prijenosa podataka na kabelima koji nisu u sklopu MFi-ja.

Posebne boje

Nagađa se kako bi se mogli pojaviti dublje crveni, tamno plavi i ružičasti modeli.

Periskopska kamera

Model iPhone 15 Pro bi mogao dobiti stražnju periskopsku kameru. O tome se priča još od prošlog ljeta, kad je takvu mogućnost najavio analitičar Ming-Chi Kuo, rekavši kako bi se takva leća mogla naći na najvećim inačicama iPhonea 15. Ostale bi imale optički zoom.

Apple A17 Bionic

Očekujemo kako će Apple ugraditi procesor A17 Bionic u iPhone 15 Pro/Pro Ultra/Pro Max. Umjesto na povećanje brzine, fokus će vjerovatno biti na trajanju baterije i energetskoj učinkovitosti.

U modelima iPhone 15 mogao bi se naći prvi Appleov procesor izrađen 3-nanometarskom tehnologijom. Pokaže li se to tačnim, Apple će prestići proizvođače uređaja s operativnim sistemom Android kad je riječ o toj tehnologiji, piše Gizmodo.