Sve više saobraćajnih nesreća u BiH: Kako poboljšati sigurnost na cestama?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

BiH se nalazi na nezavidnom mjestu kada je u pitanju sigurnost u saobraćaja, i broj smrtnih ishoda.

Infrastruktura, ponašanje vozača, edukacija mladih sve to utiče na cjelokupnu sliku sigurnosti saobraćaja. Danas je otvorena i laboratorija za sigurnost cestovnog saobraćaja, opremljena najsavremenijom opremom kako bi se održavanjem treninga povećala sigurnost saobraćaja.

U 2020. godini u BiH dogodilo se 29.703 saobraćajnih nesreća ,od kojih je zabilježeno 6.260 nezgoda sa poginulim i povrijeđenim licima.

Život su izgubile 244 osobe, dok je 8.575 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede:

ČITAJ JOŠ:  Potpisan Sporazum o saradnji Agencije za sigurnost hrane BiH i INZ-a

29.703– saobraćajnih nesreća

6.260 sa poginulim i povrijeđenim licima

244 osobe izgubile život

8.575 povrijeđenih

“Situacija je slična u svim zemljama regiona , sigurnost saobraćaja nije nešto što zavisi samo od infrastrukture, jeste infrastruktura vema bitna li je nabitnije ponašanje vozača u sabraćajutu nikakve kaznene mjere ne mogu drastično da promjene situaciju , svijest vozača, edukovanje mladih ljudi od samog početka je najveće ulaganje u sigurnost saobraćaja , nema tog zakona, tih kazni prijetnji koje mogu da iskorijene, nebezbijedno ponašanje u saobraćaju, naravno uz izgradnju odgovarajuće infrastrukture“, kazao je Nebojša Arsić, dekan fakulteta Tehničkih nauka Kosovo.

ČITAJ JOŠ:  Objavljena prognoza do 13. jula: Prvo vreline, pa zahlađenje, a onda opet 'pakao'

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije otvorena je laboratorija za sigurnost cestovnog saobraćaja, opremljena najsavremenijom opremom, poput vozila za simulaciju vožnje, saobraćajnih nesreća, praćenja pokreta oka, uređaja za mjerenje alkohola, buke itd.

“Ono što će biti na korištenje bosanskohercegovačkom prostru to je driver simulator koji je novina na Zapadnom Balkanu i Evropi počeo se prije par godina koristiti ali ono što možemo ponuditi , ono što smo govorili privredi i ljudima profesionalcima dodatnu obuku na situacije koje ne možemo iscenirati u realnom saobraćaju“, smatra profesor Osman Lindov.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Laboratorija je otvorena u okviru projekta TRAFSAF koji ima za cilj podržati modernizaciju univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Kosovu u području saobraćaja uvođenjem novih nastavnih planova i programa.

“Sigurno će predstavljati mjesto gdje će se generirati znanje za studente , profesorei profesionalce. Mi ćemo pokušavati kontinuirano održavanjem treninga povećati sigurnost saobraćaja kako na području BiH tako i šire”, dodaje Amel Kosovac, dekan fakulteta za saobraćaj i komunikacije“, smatra Amel Kosovac, dekan fakulteta za saobraćaj i komunikacije.

GODISNJICA
MARKETING