Švedska vraća restrikcije: Uvode se covid-potvrde za okupljanje u zatvorenom

3 24

Švedska je prije dva mjeseca ukinula sva epidemiološka ograničenja, međutim skandinavska država sada ponovo uvodi restrikcije, a one se najviše tiču nevakcinisanih osoba.

Kako je rekla Lena Halengren (Hallengren), ministrica zdravstva i socijalne zaštite, Švedska će od 1. decembra propisati kontrolu covid-potvrda osobama starijih od 16 godina na svim javnim okupljanjima u zatvorenom prostoru s više od 100 osoba. Riječ je o prvoj reguliranoj primjeni covid-potvrda unutar švedskih granica od početka pandemije. Šveđani su ih, za razliku od ostatka Evrope, do sada koristili samo za prelazak državne granice. 

Uvođenje covid-potvrda

– Infekcija se ponovno širi Evropom. Iako u Švedskoj još nije došlo do toga, moramo biti spremni na to da bi zaraženih moglo biti sve više. Zavod za javno zdravstvo predložio je uvođenje covid-potvrda za okupljanja u zatvorenom gdje je više od 100 osoba i vlada se s time složila. Ovo je teška odluka. Svi bismo željeli da se pandemija završi – objasnila je odluku Halengren.

U Švedskoj je epidemiološka situacija bila relativno povoljna, a bilježila se jedna od najnižih stopa zaraze i smrtnosti u Evropi. Međutim, vlada premijera u odlasku Stefana Lofvena je odlučila preventivno reagovati, te tako izbjeći prijašnje kritike dobijene zbog sporog reagiranja na širenje virusa. U Švedskoj je stopa zaraze mnogo manja nego u komšijskim zemljama, ali je povećana stopa na nekim graničnim područjima poput pokrajine Skane.

Karin Tegmark Visel (Wisell), direktorica Zavoda za javno zdravstvo rekla je da Švedska dosad nije zabilježila veliki porast broja zaraženih, ali da je današnja odluka način da se spriječi eventualno preopterećenje bolničkog sustava. U švedskim bolnicama trenutačno se od koronavirusa liječi 283 pacijenata, od kojih je 29 na respiratorima.

– Vjerujemo da je pred nama povećano širenje zaraze i ne možemo samo sjediti i nadati se najboljem. Zaraza se najviše širi u zatvorenim prostorima, posebno među odraslim osobama koje nisu cijepljene. Vi koji se još niste cijepili, svakako to učinite odmah. Cjepivo štiti od infekcije, teške bolesti i smrti, ali ne potpuno i apsolutno. Iako je rizik bitno manji, cijepljeni se također mogu zaraziti i širiti zarazu – rekla je Visel i dodala kako covid-potvrde zasad neće vrijediti za restorane i druge ugostiteljske objekte, trgovine, škole, fakultete i ostale javne prostore.

Temelj drastičnog pada smrtnosti od koronavirusa

– U ovom trenutku ne vidimo razloga za dodatnim mjerama. Ako u bliskoj budućnosti dođe do naglog porasta zaraze, onda i to dolazi u obzir – dodala je Visel

Naglašeno je kako covid-potvrde Švedske uprkos posljednjoj odluci neće predstavljati prepreku sudjelovanju na okupljanjima u zatvorenom. Organizatori okupljanja, posebice u sektoru kulture i sporta, ne moraju nužno tražiti covid-potvrde od sudionika, ali u tom slučaju morat će ograničiti broj sudionika, osigurati razmak među njima i poštivati alternativne mjere koje će u sljedećim danima donijeti Zavod za javno zdravstvo. Ipak, Halengren smatra da je najbolji i najlakši način traženje na uvid covid-potvrda.

Kada je riječ o broju vakcinisanih, Švedska je s obje doze cijepila 81,7 posto populacije starije od 16 godina, a još otprilike četiri posto odraslih primilo je jednu dozu cjepiva, kao i oko 40 posto djece od 12 do 15 godina. Stopa cijepljenja starijih od 60 godina veća je od 90 posto, što je temelj drastičnog pada smrtnosti od koronavirus u Švedskoj početkom ove godine.

Ponovo se preporučuje testiranje

Nekoliko sati prije odluke o covid-potvrdama, švedski Zavod za javno zdravstvo ukinuo je još jednu kontroverznu odluku. Naime, ukidajući sve epidemiološke mjere 29. septembra, Zavod je zdravstvenim ustanovama preporučio da ne testiraju cijepljene i preboljele osobe sa simptomima koronavirusa. Njima je bilo preporučeno da ostanu kod kuće dok simptomi ne prođu i potom se vrate redovnim aktivnostima, međutim od 22. novembra se svima u Švedskoj koji sumnjaju na koronavirus ponovno se preporučuje testiranje.

Zbog ove odluke broj provedenih testova pao je s 143.000 sedmično sredinom oktobra na samo 90.000 početkom novembra, ali sada se ponovno očekuje povećanje, prenosi “Index“.