Svetlana Cenić o kriptovalutama: To je kao magla, ako im date na značaju, imat će vrijednost

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pojava kriptovaluta dovela je do toga da se mnogi pitaju šta će biti sa standardnim valutama i njihovim vrijednostima, te hoće li i na koji način to utjecati na ekonomiju.

Ekonomistica Svetlana Cenić za „Dnevni avaz“ je istakla da su kriptovalute kao magla, odnosno, koliko im se da na značaju, toliko i vrijede.

Trgovina imaginarnim

– U RS je ovo pitanje regulisano, ali nije nešto značajno, ima i mjenjačnicu. U FBiH to nije regulisano, a u Srbiji i Hrvatskoj su potrebne dodatne zakonske dorade – istakla je Cenić.

Kako je pojasnila, sve kriptovalute su zapravo trgovina nečim što stoji u imaginarnom prostoru, stoji u vremenu i na internetu.

– Sve dok neko vjeruje u to, dotad će se i trgovati time. Kada se desi poremećaj, te valute padaju – ispričala je Cenić.

Rudarenje valuta

Osvrnula se i na postojanje rudarenja bitkoina, koje u suštini znači rješavanje matematičkih kodova i problema. Samim tim, rješavanjem određenih matematičkih kodova održava se bitkoin mreža, te odobravaju transakcije na toj mreži, a oni koji to prvi urade bivaju nagrađeni određenim brojem bitkoina.

– Razlog zašto se traži regulisanje ovog pitanja jeste zato što iza bitkoina ne stoji ništa. Iza naših valuta stoji Centralna banka, garancija – istakla je Cenić.

Prevare i malverzacije

Pored toga što ovo pitanje nije regulisano, javljaju se i razne prevare, jer iza kriptovaluta može stajati bilo ko.

– Postoje slučajevi iz Hrvatske gdje su ljudi prevareni i uzeto je više od 20 miliona eura. Kriptovaluta otvora prostor kriminalu i malverzacijama, jer se sve radi u sjenci – kazala je Cenić.

Pitanje regulacije

– Centralne banke traže da se ta oblast uredi, jer takva institucija neće stajati iza kriptovalute. Ako ste izgubili svoj kod koji je komplikovan, ne možete se sjetiti i slično, vi nikada nećete doći do svoje kriptovalute – kazala je Cenić.