Portal 072info

“Sveto S” nova premijera zeničkog pozorišta

Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras će  biti održana premijera predstave “Sveto S” autorice Tanje Miletić-Oručević, koja se ovim teatarskim projektom bavi predstavom koja, zbog nacionalističkog ispada, nije odigrana prije 25 godina u Beogradu.

Tadašnje Narodno pozorište iz Zenice je 31.maja 1990. godine došlo na gostovanje u Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu s predstavom “Sveti Sava”, rađenoj po tekstu Siniše Kovačevića i u režiji Vladimira Milčina, s kojom je prethodne večeri uspješno nastupilo na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Pred pozorištem ih je dočekala grupa demonstranata, koji su zatim ušli u punu pozorišnu salu, te uzvicima, skandiranjima, vikom i pjevanjem svetosavskih pjesama onemogućila izvedbu predstave.

-Htjela sam se baviti sjećanjem na jednu predstavu i na jedan kulturno-politički skandal, no prije svega me zanimalo individualno ljudsko sjećanje. Zanimalo me kako ljudi iz današnje perspektive vide taj trenutak, kako su se osjećali, čega su se plašili? Jesu li mogli zamisliti šta ih sve čeka, kakve događaje i kakvu sudbinu im spremaju nosioci ideja koje su tada ‘rikale’ iz gledališta Jugoslovenskog dramskog pozorišta- kaže redateljica Tanja Miletić-Oručević.

Zanimljivost predstave “Sveto S” je da se u njoj koristi i dio scenografije iz neodigrane predstave u Beogradu, koja je eto čuvana punih 25 godina i sačuvana od zaborava.

-Ovaj događaj je i danas, nakon dvadeset i pet godina, prisutan u kolektivnom sjećanju na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo je jedan od ključnih razloga zbog čega se Bosansko narodno pozorište Zenica odlučilo za produkciju ovog projekta, 25 godina nakon premijerne izvedbe predstave “Sveti Savo” na pozorišnim daskama Jugoslavije- ističe producent predstave Hazim Begagić.

U predstavi “Sveto S” igra devet glumaca iz glumačkog ansambla pozorišta, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Snežana Vidović, Lana Zablocki-Džehverović, Ištvan Gabor, Saša Handžić, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, kao i Ermina Kurevija, danas gostujuća glumica, koja je učestvovala i u originalnoj izvedbi predstave “Sveti Savo”.

Premijerna izvedba predstave “Sveto S” na progamu je večeras u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Fena

Podijelite članak