Svi koji u aprilu plate dugovanja Gradu Zenici bit će oslobođeni zateznih kamata

Prema ranijim sporazumima sa povjeriocima Grad Zenica se odrekao potraživanja od dužnika po osnovu zateznih kamata, ali i obavezao da povjeriocima isplati glavnicu i sudske troškove mimo redoslijeda prinudne naplate putem banke. Ove aktivnosti se i dalje uspješno provode, a Gradsko pravobranilaštvo je od ukupnog broja 149 povjerilaca, koji se nalaze na listi čekanja za isplatu po osnovu raznih dugovanja, sa 84 povjerioca zaključilo sporazume o vansudskoj nagodbi.

Tako je po ovim sporazumima iz planiranih sredstava gradskog budžeta za 37 povjerilaca ranije isplaćeno ukupno 242.577 KM, dok su ostali povjerioci isplaćeni u ovom mjesecu. Ukupna ušteda u dugoročnom periodu postignuta u iznosu od oko 270.000 KM, na obostrano zadovoljstvo građana i gradske uprave.

Uz ovo po sporazumima zaključenim sa dužnicima Gradu Zenica, po kojima su se dužnici obavezali da uplate glavnicu duga i troškove postupka, a Grad se odrekao potraživanja po osnovu zateznih kamata, ukupna suma uplaćena po javnom pozivu u gradski budžet Zenice iznosi 329.382 maraka, od čega je uplaćena glavnica 319.427, a ostatak troškovi postupka.

U realizaciju ovih aktivnosti sada se uključilo i Udruženje poslodavaca Zenice koje je uputilo javni poziv privrednim subjektima sa područja Grada Zenice, koji po bilo kojem osnovu imaju dugovanja prema gradskoj upravi, da najkasnije do kraja aprila ove godine izvrše uplatu navedenih dugovanja, a Grad se obavezuje da će iste osloboditi plaćanja zakonskih zateznih kamata.

U administrativnom postupku Udruženje poslodavaca Zenice će pomoći svim privrednim subjektima i koordinirati sve aktivnosti na realizaciju sporazuma o plaćanju glavnog duga prema preuzetim obavezama. Nakon dostavljanja dokumentacije Udruženje poslodavaca Zenice će u saradnji sa Gradskim pravobranilaštvom Zenice završiti sve planirane radnje za oslobođanje obaveze plaćanja zateznih kamata.

FENA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE