crna kutija ua utomobilu 1 696x362 1
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 6:11
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Europska unija od iduće godine uvodi promjene koje će utjecati na sve sudionike u saobraćaju, ali i na automobilsku industriju.

FIXGEHALT

U svim novim automobilima u EU bit će obavezna crna kutija, a od 2024. imat će je i sva vozila koja se prvi put registruju. Crna kutija je uređaj koji bi trebao otkriti, do najsitnijeg detalja, sve što se događalo u sekundama prije saobraćajne nesreće. Takozvana crna kutija bilježi čak 41 podatak koji pomaže u vještačenju.

  • Da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila 5 sekundi prije sudara, o načinu ponašanja vozača, je li kočio, je li imao manipulacije kolom upravljača i u kojem postotku, koliki je bio broj okretaja vozila itd”, objasnio je za HRT Željko Šarić, voditelj Laboratorija za saobraćajno-tehnička vještačenja Fakulteta saobraćajnih nauka.

Neka nova vozila je već imaju

Iako mnogi ne znaju, crna kutija u autoindustriji nije novost. Neka nova vozila već je imaju.

Najčešće se nalazi između vozačevog i suvozačevog sjedala u modulu zračnog jastuka. Od iduće godine bit će obavezna u svim novoproizvedenim automobilima, a 2024. imat će je i sva vozila koja se prvi put registruju.

Rajko Horvat, voditelj katedre za tehniku cestovnog saobraćaja na Fakultetu saobraćajnih nauka, ističe da treba pronaći modele za sprječavanje saobraćajnih nesreća, a istražiteljima pomoći da utvrde tačan uzrok ili djelimično tačniji uzrok nastanka saobraćajne nesreće u odnosu na današnje metode.

  • Prije toga, potrebno je urediti zakonski okvir. Iskustvo SAD-a kaže da korištenje uređaja pozitivno utiče na sigurnost u saobraćaju, jer su vozači puno discipliniraniji – kaže Šarić.
  •  Stradavanje u saobraćaju je nepotrebno stradavanje, međutim svaki pojedinac mora razmisliti prije nego što sjedne u vozilo jesu li mu određene rizične situacije u koje se upušta nužne”, upozorava Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog saobraćaja u MUP-u.

Neprilagođena brzina najčešći je uzrok nesreća.

LIDER