Portal 072info

Svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor: Izolatorij na Bjelavama u funkciji od ponedjeljka!

Screenshot 13 50
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon okončanja jučerašnjeg operativnog sastanka Kriznog štaba MZ KS na kojem su iskoordinirane aktivnosti, kako bi se osigurali svi ostali preduvjeti za početak rada privremenog izolatorija u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama, članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS – direktori Hitne pomoći i Domova zdravlja Adem Zalihić i Muhamed Ahmić obratili su se  predstavnicima medija.

Direktor Ahmić je kazao kako je dobio sam zadatak da javnost obavijesti da je Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo danas na sjednici formirao koordinacioni tim koji čine članovi Kriznog štaba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ovaj tim ima za zadatak da stavi u funkciju izolatorij u Studentskom domu Bjelave. Izolatorij treba da počne sa radom u ponedjeljak ujutro. Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji su u užem tijelu preuzet će tokom vikenda sve aktivnosti da uspostave rad ove ustanove, istakao je dr. Ahmić.

Adem Zalihić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktor Hitne pomoći, kazao je da, s obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem dodatnog izolatorija, gdje bi bili smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Dakle, svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, sa blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uslovan. Tu ima nekih formalno-pravih poteškoća da to što prije profunkcioniše i mi ćemo gledati da u toku naredne sedmice prvi pacijenti već tu se nađu, kazao je dr. Zalihić ovom prilikom.

Dodao je kako je jutros održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je izdefinisan “algoritam pacijenta” ili “put Covid pacijenta”, kako će pacijent koji pokazuje simptome biti tretiran, to jest, da li će ako se javi u dom zdravlja ili hitnu pomoć biti tretiran u primarnom nivou ili će biti upućen u izolatorij u Prodhrastovima ili na Bjelave.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Postoji mogućnost da, ako se ukaže potreba, pacijent sa Podhrastova bude transportovan na Bjelave, i obrnuto. Novi izolatorij će osloboditi dodatna mjesta na Podhrastovima, čime će se stvoriti uslovi za liječenje novih bolesnika sa težom kliničkom slikom. Dobio sam informaciju da će novi izolatorij raspolagati sa 100 kreveta. Sve medicinske ustanove u KS će dati svoje učešće, kako bi imali medicinski nadzor 24 sata i na nama je sad da to preko vikenda izdefinišemo, to jest ko će od zdravstvenih radnika raditi, koje zdravstvene ustanove će dati određene specijaliste, medicinske sestre i tehničare, istakao je direktor Zalihić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)