Portal 072info

Svi potrošači u BiH će osjetiti posljedice poplava

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Klub potrošača Tuzlanskog kantona kazala je da će nedavne poplave koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu u velikoj mjeri utjecati na sve potrošače u državi, ali da ćemo toga biti sigurno svjesniji u vremenu koje dolazi (jesen, zima, proljeće).

”I oni građani/potrošači koji izravno nisu pogođeni elementarnim nepogodama, svakako će na određeni način platiti bar djelomično ceh elementarnih nepogoda, dok je tzv. potrošačka korpa obitelji koje su izravno pogođene poplavama ili klizištima svedena na nulu. Znači, oni kreću iz početka, da nabave osnovne stvari za život, a kod nas se to može, nažalost, samo odvajanjem od usta.Mi nismo imali značajniji rast cijena, bar za sada nemamo takvih informacija, ali najave, pa vrlo često i neosnovane, postoje.Trenutno, cijene poljoprivrednih proizvoda nisu značajno veće (onih poljoprivrednih kultura kojima ne godi mnogo vode i vlage) jer su nadomještene uvozom (rajčice, lubenice, …), ali za jesen i zimu, cijene mnogih povrtnih kultura mogle bi porasti, ili će bar porasti troškovi i izdaci za nabavku onih proizvoda koje naši građani su sami uzgajali za svoje domaćinstvo (krumpir, luk, korjenasto povrće, …), posebno iz razloga što je značajan dio tih nasada ili uništen ili su proizvodi lošijeg kvaliteta (zbog prevelike vlage)”, kazala je Bulić.

Ona kaže da će, uslijed toga, i mnogi , recimo koji nisu izravno pogođeni poplavama, povećati troškove za hranu, a smanjiti neke druge troškove, izdatke ili ulaganja koja su u suštini i povećavala kvaliteta življenja (nabavka novih kućanskih aparata, zamjena namještaja i slično.).

Međutim, smatra Bulić, obiteljski proračun nije rastegljiv. Ako se tome doda i povećana nezaposlenost zbog poplava (mnogi radnici su ostali bez posla jer su im tvrtke poplavljene), onda se zaista može reći da, rasle ili ne rasle cijene, potrošači će kupovati samo onoliko koliko zaista mogu sa svojim skromnim obiteljskim proračunom,samo minimum.

Prema njenim riječima, svako povećanje cijena neće imati, i u pravilu nema, rast prihoda i dobiti, nego obrnuto: pada i prihod i dobit! Potrošači odustanu od kupovine i onoga što im je neophodno, odlože kupovinu, kupuju neke zamjenske jeftinije proizvode.

”Mi nemamo statistiku najnovijih cijena i eventualnih povećanja, mada najava ima. Dakle, bojimo se rasta troškova ključnih proizvoda za domaćinstvo, za zimnicu (krumpir, luk, i ostalo povrće za prerađevine, kao i same industrijske prerađevine), kao i cijene svih drugih proizvoda potrebnih domaćinstvu. Međutim, potrošači se najviše pribojavaju rasta cijena pšenice i brašna, i naravno žitarica za prehranu stoke. Činjenica je da je značajan dio žitorodnog regije poplavljen: Posavina u Bosni, Hrvatskoj, Mačva, pa i jedan dio Pomoravlja. Sva sreća, poplava nije bilo u Vojvodini i Podravini, bar u vrijeme do žetve. Međutim, najave povećanja cijena već su krenule, da pripreme potrošače za svaki slučaj”, rekla je Bulić

Bulić smatra da, ipak, nema razloga za ove najave poskupljenja.

”Mislimo da su mlinoprerađivači i pekari imali i iskoristili priliku da namaknu koju marku akumulacije: cijene pšenice od žetve 2013. bile su stalno u padu. Rod 2013. bio je iznimno dobar,visok i kvalitetan, pa dok su se “čistili” silosi za prihvaćanje nove žetve, cijene pšenice (i ostalih žitarica) su opadale, a naše tržište je bilježilo i pad cijena brašna. Međutim, cijene pekarskih proizvoda (najveći) su zadržavali cijelo vrijeme na nivou kao kada su pšenica i brašno bili najskuplji (2011/2012), nisu željeli blagodat rodne godine (2013.) podijeliti sa svojim potrošačima iako smo ih pozivali na svim našim javnim istupima. Zato nas i čudi čemu tolika žurba u najavama povećanja cijena, i to u vrijeme kada se veliki broj ljudi bori da se vrati u svoje poplavljene ili razrušene domove”, kazala je Bulić.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box