Švicarska i SAD počinju testirati lijek protiv malarije na zaraženima koronavirusom

Podijelite vijest

Švicarska farmaceutska kompanija Novartis postigla je dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o nastavku istrage lijeka protiv malarije koji bi mogao pomoći u liječenju koronavirusa. Testiranja lijeka će se vršiti na 440 pacijenata. Riječ je o hidroksihlorokinu o kojem se mnogo govorilo u posljednje vrijeme. Do sada nisu uloženi ozbiljni napori da se dokaže njegovo djelovanje na oboljelima od Covida-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, ali kroz saradnju Švicarske i Amerike mogli bismo imati jasniju sliku.

Lijek hidroksihlorokin se desetljećima koristi za liječenje malarije, a posebno ga je promovisao američki predsjednik Donald Trump, nakon što su se pojavili nepotrvđeni dokazi da bi mogao pomoći u borbi protiv novog koronavirusa.

Međutim, još ne postoje naučni dokazi da ovaj lijek zapravo pomaže. Podsjećamo, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina i brojne zemlje širom svijeta već koriste hidroksihlorokin u liječenju zaraženih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Također je i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao da hlorokin ima jak potencijal da se koristi kao preventivna mjera protiv koronavirusa, sve dok vakcina ne bude dostupna.

“Prepoznajemo važnost odgovora na naučno pitanje hoće li hidroksihlorokin biti koristan za pacijente sa Covid-19 bolešću”, saopćili su iz švicarske kompanije Novartis, javlja Guardian.

Laboratorije širom svijeta ulažu sve napore da razviju lijek ili vakcinu protiv koronavirusa. Naučnici iz Velike Britanije nedavno su izvijestili da bi mogli imati vakcinu do septembra, ukoliko sve bude išlo po planu.

Podsjećamo, hidroksihlorokin svojom strukturuom ima jedinstvenu sposobnost da uđe u ćelije i pređe endosomsku mebranu te spriječi zakiseljavanja apsorbiranjem velike količine vodika. Nakon što pređe membranu i uđe u organelu, organela je spriječena da dosegne niži pH. Kada se to desi, hlorokin onemogućava hidrolizu potrebnu da se koronavirusi razmnožavaju.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

KLIX


Podijelite vijest