Švicarska prestaje praviti zalihe kafe, nevažna je za opstanak ljudi

Švicarska vlada nedavno je izjavila da će uskoro prestati praviti zalihe kafe nakon što su izdali saopćenje u kojem se navodi kako je ona nevažna za opstanak ljudi, prenosi BBC.

Švicarska je počela skladištiti rezerve kafe između Prvog i Drugog svjetskog rata kako bi se pripremila za potencijalne nestašice. Ova praksa se nastavila i u narednim decenijama u borbi protiv nestašica izazvanih ratom, prirodnim katastrofama ili epidemijama.

Švicarska je izrazila nadu da će se ta praksa okončati do kraja 2022. godine zbog toga što trenutno postoji ušteđenih 15.300 tona kafe, a to je dovoljno da se zemlja opskrbi tri mjeseca.

Vlada Švicarske objašnjava da kafa nije neophodna za život tako da se ne mora raditi na njenom skladištenju za hitne slučajeve. Tačnije, navodi se da kafa nema gotovo nikakvih kalorijskih vrijednosti i u konačnici ne doprinosi, iz fiziološke perspektive, očuvanju zdravlja.

Ovaj plan je prije nekoliko dana predstavljen javnosti, a konačna odluka se očekuje u novembru. No, nisu svi sretni zbog toga. Reservesuisse, koji nadgleda švicarske zalihe hrane, kaže da 12 od 15 kompanija koje nagomilavaju kafu u zemlji žele nastaviti ovu praksu.

Klix.ba

Prethodni članakTalentirani Azur Mahmić dobio poziv u U-16 reprezentaciju BiH
Sljedeći članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas