Svjetski dan čišćenja u BiH obilježilo više od 2.000 volontera na preko 30 lokacija

Svjetski dan čišćenja u BiH obilježilo više od 2.000 volontera na preko 30 lokacija

Let’s Do It BiH je, u saradnji s mnogobrojnim partnerima, udruženjima i pojedincima, organizovao akciju “Očistimo zemlju za jedan dan” na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine. Više od 2.000 vrijednih volontera je uprkos kiši na različitim lokacijama države sakupilo velike količine otpada.

Bosna i Hercegovina jedna je od 180 zemalja širom svijeta koja se terenskim volonterskim akcijama pridružila Svjetskom danu čišćenja.

Čistili su se parkovi, šetališta, školska dvorišta, riječna korita, ulice i ostale javne površine. Akcije čišćenja su se održale u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Goraždu, Gračanici, Bijeljini, Kozarcu, Doboj Istoku, Donjem Vakufu, Boračkom jezeru, Konjicu, Prijedoru, Doboju, Kaknju, Teočaku, Brčkom, Puračiću, Tomislavgradu, Sanskom Mostu, Neumu, Cazinu, Zenici, Bosanskom Petrovcu, Jajcu, Palama, Trebinju i Žepču.

Evropska unija kontinuirano podržava inicijative usmjerene na sprečavanje i smanjenje onečišćenja, boljeg upravljanja otpadom, pružanja podrške nadležnim tijelima u provođenju učinkovitih mjera. Mnoge postojeće i buduće političke inicijative u okviru Evropskog zelenog plana pružaju evropski okvir i podršku u zaštiti okoliša širom Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je već sedmi put specijalni partner Projekta kroz organizacionu i materijalnu podršku. Ove godine OK BiH je specijalni partner u deset bh. gradova i općina, uključujući olimpijska borilišta Trebević i Malo polje na Igmanu gdje su im se pridružili i olimpijci Nedžad Husić i Mirza Nikolajev kako bi svojim ličnim angažmanom dali doprinos Svjetskom danu čišćenja.

Iako se Svjetski dan čišćenja pod ovim imenom pojavljuje od 2018. godine, Let’s Do It BiH provodi terenske akcije čišćenja godinama, a današnjim provedenim akcijama obilježio je svoju jubilarnu desetu godišnjicu djelovanja, saopćeno je iz Udruženja građana “Ruke”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE