Svjetski filmski radnici u solidarnosti sa Palestincima: Protivimo se da Izrael nasilno iseli porodice

6a6c5f05388c227856b0557985df8cec
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Steve Coogan, Peter Capaldi, Susan Sarandon, Mark Ruffalo, Maxine Peake, Viggo Mortensen i Harriet Walter neki su od glumaca koji su se pridružili Emmu Watson u iskazivanju solidarnosti s Palestinom.

Prošle sedmice, zvijezda Harryja Pottera, podijelila je objavu sa svog Instagram računa s riječima “solidarnost je glagol” preko slike palestinskih zastava. Vjeruje se da je objavu podijelio “anonimni feministički kolektiv”, jedna od aktivističkih grupa kojoj je Watson posljednjih godina prepustila kontrolu nad svojim Instagram računom, piše Independent.

ČITAJ JOŠ:  Savjet stručnjaka: Seksualno obrazovanje treba uvesti još u predškolskim ustanovama

Objava je izazvala široku podršku palestinskih aktivista, ali je izazvala žestoke kritike izraelskih zvaničnika, a neki su optužili Watson za antisemitizam.

Sada je više od 40 osoba iz filmske industrije podržalo Watsoninu poruku u zajedničkoj izjavi koja glasi: “Pridružujemo se Emmi Watson u podršci jednostavne izjave da je “solidarnost glagol”, uključujući smislenu solidarnost s Palestincima koji se bore za svoja ljudske prava prema međunarodnom pravu.”

U izjavi se dodaje: “Prepoznajemo temeljnu neravnotežu moći između Izraela, okupacijske sile, i Palestinaca, naroda pod sistemom vojne okupacije i aparthejda.”

ČITAJ JOŠ:  Angela Merkel: Ispravno je što se Izrael brani

Također se spominje deložacija Palestinaca iz njihovih domova. “Protivimo se pokušajima Izraela da nasilno iseli palestinske porodice iz njihovih domova u istočnojeruzalemskim četvrtima Sheikh Jarrah, Silwan i na okupiranom palestinskom teritoriju.”

Watsonova (31) je uvrštena na popis 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu u 2015. u časopisu Time, zbog svoje podrške nizu istaknutih ciljeva. Watson je 2014. imenovana za UN-ovu ambasadoricu dobre volje za žene.

072INFO TV