Svjetski mediji o sankcijama Dodiku: On je prijetnja suverentitetu BiH

Milorad Dodik
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Naslovnice domaćih i regionalnih medija od utorka poslijepodne ispunjene su vijestima o sankcijama koje su američke vlasti uvele predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i stavile ga na ‘crnu listu’ Sjedinjenih Američkih Država.

Brojni ugledni svjetski mediji prenijeli su ovu vijest.

“Obamina administracija uvela je finansijske sankcije lideru bosanskih Srba zbog ometanja mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH prije dvije decenije”, objavljeno je u New York Timesu.

Njujorški list naglašava da je Dodik prijetnja suverentitetu BiH te da nije poštovao Ustavni sud BiH. “Visoki zvaničnik Džon Smit u utorak je naglasio da SAD ostaju posvećene Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine i evropskim integracijama BiH. Dodiku je blokirana sva imovina u SAD, a Amerikancima je zabranjeno poslovanje s njim”, piše New York Times.

ČITAJ JOŠ:  VIŠE OD 20 ARTIKALA: Akcija u supermarketu "Lider" koju ne smijete propustiti!

Američka vlada je nametnula sankcije Miloradu Dodiku optužujući ga za opstrukciju mirovnog sporazuma nakon upozorenja da nekoliko bivših jugoslovenskih zemalja rizikuje da ‘klizne natrag u nasilne u sukobe’.

Ministarstvo finansija SAD-a naglasilo je kako je Dodik izazvao sankcije zbog prkošenja Ustavnom sudu BiH ‘čime se narušava vladavina prava i opstruira Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan brutalan višegodišnji rat u BiH’. “Dodik je u entitetu u kome dominiraju Srbi u Bosni, prkosio sudu zbog organizovanja ilegalnog referenduma o Danu RS”, piše Financial Times

Financial Times se osvrnuo i na prošlosedmično obilježavanje Dana Republike Srspke, u sklopu je kojeg je bila organizovana i parada kroz centar Banjaluke. “Dodik je ponovio svoje obećanje da održi referendum o otcjepljenju RS od BiH.” Analitičari upozoravaju,

Rojters piše i o odbijanju vize. Svojim izjavama Milorad Dodik otvara ‘Pandorinu kutiju’, smatraju analitičari. “On rizikuje povratak nasilja u etnički podijeljenoj zemlji, 25 godina nakon izbijanja rata koji je odnio više od 100.000 života. Dodik je izjavio za domaće medije kako su američke sankcije ‘očajan potez’ odlazeće administracije u SAD-u te dodao kako očekuje da će sankcije biti ukinute kada predsjedničku funkciju preuzme Donald Trump”, navodi se.

ČITAJ JOŠ:  Povećana naoblaka kod osjetljivih osoba uzrokovat će lošije rasploženje

Rojters ponavlja kako su sankcije uvedene zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH i nepoštivanje Dejtonskog sporazuma i aktivno ometanje napora da se isti sprovodi. “Dodik poziva na nezavisnost Republike Srpske, doveo je u pitanje legitimitet pravosuđa, prijetio da će održati referendum o statusu sudskog sistema, kao i povući vojnike Republike Srpske iz jedinstvene vojske u zemlji”, piše ova agencija.

Rojters piše i o odbijanju vize Dodiku za SAD. “Kako se ispostavilo poziv je bio za privatni bal pod pokroviteljstvom vjerske i konzervativne skupine”, piše Rojters i navodi izjavu zvaničnika SAD-a: “Nametanje sankcija nemaju nikakve veze sa zahtjevom za vizu.”

ČITAJ JOŠ:  Olakšice za uvoz e-auta i hibrida u BiH i u 2023. godini?

Imena državljana iz BiH koji su na američkoj “crnoj listi”

Na ovoj takozvanoj “crnoj listi”, na kojoj je od juče i predsjednik RS, već se nalaze se imena organizacija i pojedinaca iz Bosne i Hercegovine. Tu se već duže vremena nalazi Nusret Imamović koji se smatra vođom selefijske zajednice u BiH i koji je iz zemlje sa porodicom otišao u Siriju što su bile dostupne službene informacije, piše N1. Na popisu je i Naser Keljmendi, te njegovi sinovi, a svoje mjesto tamo su ”pronašli” i haški optuženici. Na listi su ostali Radovan Karadžić i članovi njegove porodice, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik. Tu su još imena Dragomira Vasića i Save Krunića

nezavisne.com

GODISNJICA
MARKETING