Svojim glasom osvaja srca: 18-godišnjak iz Nemile sanja da postane hafiz Kur’ana

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ibrahim Bilčević, učenik trećeg razreda medrese ‘Osman ef. Redžović’, iz Orahovice kod Nemile svojim glasom osvaja srca ljudi, a ujedno ostvaruje i zapažene rezultate na takmičenjima u učenju Kur’anA.

Zahvaljujući roditeljima, prije nego li je krenuo u školu i naučio pisati, ljubav prema Kur’anu je već bila usađena u Ibrahimovo srce.

– Iako nisam znao čitati i pisati, a početak škole bio je još daleko, ljubav prema Kur’anu već je bila kvalitetno usađena u srce i kako vrijeme odmiče sve je veća. Naravno, na tome sam veoma zahvalan svojim roditeljima – navodi ovaj 18-godišnjak u razgovoru za Faktor.ba.

ČITAJ JOŠ:  Velika Britanija ukida samoizolaciju za vakcinisane osobe iz 37 zemalja

Još u mektepskim danima sve je ukazivalo na to da će Orahovica i BiH imati odličnog učača Kur’ana. Još kroz mektepska takmičenja bez obzira na konkurenciju Bilčević je ubjedljivo osvajao samo prva mjesta.

Iako je obdaren zadivljujućim glasom, već duže vrijeme radi na usavršavanju glasovnih sposobnosti. Prof. Edin Fazlić iz ranije pomenute medrese koji ujedno vodi horsku sekciju pomaže i bodri Bilčevića kako bi bio što bolji. Osim toga hfz. Abdulkadir Kadrić već duži period igra važnu ulogu u Ibrahimovom životu, njegov je muhafiz i pomaže mu da uskoro dobije titulu hafiza Kur’ana.

– U medresi aktivnije počinjem učiti hifz kod mog muhafiza hfz. Abdulkadira Kadrića. Zadovoljan sam dosadašnjim radom i prije svega pomoći mog muhafiza. Ne bih otkrivao koliko me još dijeli do titule hafiza, ali čut će se – priča naš sagovornik.

ČITAJ JOŠ:  Donosimo detalje dionice autoputa kraj Mostara za koju mještani tvrde da će ih iseliti

Na takmičenju učača Kur’ana u Zagrebu koje je održano prošle godine, Bilčević je osvojio prvo mjesto. Na državnom takmičenju iz engleskog jezika pod nazivom ”Spelling Bee” koje je održano također prošle godine osvojio je drugo mjesto, što mu je dalo podstreka za daljnje napredovanje. Sama činjenica da su i u drugim državama oduševljeni njegovim učenjem te da priželjkuju da ga ponovo čuju govori više nego dovoljno.

S obzirom na to da Bilčevića očekuje još jedna godina školovanja u Visočkoj medresi, za očekivati je još zapaženih rezultata. Njegova najveća želja i moto jeste da stekne titulu hafiza Kur’ana. Nakon završetka srednje škole planira upisati engleski jezik ili islamske nauke u Medini.

ČITAJ JOŠ:  Saobraćajni kolaps na M17: Radnici Aluminija najavili blokadu do ponoći

– Poručio bih mladim da se redovno druže sa Kur’anom i uče ga. To je dnevna doza smiraja koji ćete sigurno osjetiti kroz lijep život. Učenjem Kur’ana i druge stvari se lakše pamte. Ustrajte u svojim ciljevima, borite se, a s vremenom će se trud vidjeti i isplatiti – zaključuje za kraj Bilčević.

cazin.net/faktor.ba

072INFO TV