Svrab kože može ukazivati na ovo oboljenje

1 4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svakodnevnim navikama nesvjesno uništavamo jetru. Ako niste sigurni da li vam je ovaj organ u dobrom stanju, obratite pažnju na ovaj simptom, savjetuju stručnjaci. Prema riječima stručnjaka, ako noću osjećate svrab, što prije provjerite jetru. Svrab je povezan s oboljenjem jetre, a ima tendenciju da se pogorša kasno uvečer i tokom noći.

Prema riječima stručnjaka, jedan od zadataka jetre je razlaganje i izlučivanje supstanci koje vašem tijelu nisu potrebne, i to putem žuči. Ako to ne uspije, iz bilo kog razloga, sljedeći organ koji će pokušati da se oslobodi žučnih soli jeste koža. Tako se javlja svrab.

Kako da prepoznate da je baš u jetri problem? Svrab povezan s oboljenjem jetre ne izaziva osip i najčešće se javlja na dlanovima i tabanima. Pogoršava se noću i usljed vrućine, tokom menstrualnog ciklusa, ako uzimate hormonsku terapiju, trudni ste ili vam je koža u kontaktu s vunom. Ostali simptomi koji ukazuju da je jetra ugrožena mogu biti i bol u stomaku, povraćanje, žuta koža, umor i problemi s mišićima.