AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da smatra da su koristi od vakcine AstraZenece protiv kovid-19 veće od rizika i preporučuje da se vakcinacija nastavi.

SZO je saopštila da njen Globalni savjetodavni komitet za bezbjednost vakcina pažljivo procijenjuje najnovije dostupne podatke o bezbednosti vakcine AstraZenece, prenio je Rojters. Kada se ta procjena završi, SZO će odmah saopštiti nalaze javnosti, navela je SZO u saopštenju dan nakon sastanka svojih eksperata.

U ovom trenutku SZO smatra da koristi od vakcine AstraZeneke nadmašuju rizike i preporučuje nastavak vakcinacije.

Direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan posavjetovao je ljude da nastave da primaju vakcine.

“Trenutno ovaj virus ima mnogo veće šanse da vam učini mnogo štete za razliku od vrlo, vrlo potencijalno malih rizika povezanih sa ovom vakcinom”, istakao je on.

Direktorka Odjeljenja za imunizaciju SZO Kejt O’Brajen izjavila je da panel SZO procijenjuje da li su neželjeni događaji kao što je pojava krvnih ugrušaka zapravo bili povezani sa vakcinacijom.

“Ne bismo smjeli previše da tumačimo ove specifične brojeve koji se pojavljuju u ispitivanjima. To su veoma efikasne vakcine koje spašavaju živote, to su sigurne vakcine i trebalo bi da nastavimo da ih primamo”, rekla je O`Brajen.