Portal 072info

Tako su ukusne, a štite od raka, hepatitisa, kolesterola…

29.12.2014., Bjelovar - Unatoc jucerasnjeg snjeznog nevremena nastavlja se pomama Bjelovarcana za mandarinama koji su ih razgrabili po sedmi puta. Naime zbog velikog interesa gradjana vrijedni uzgajivaci mandarina iz doline Neretve iznova su unatoc velikim teskocama u prometu dosli s punim kamionom u Bjelovar, a cime se Grad po sedmi puta prikljucio hrvatskoj akciji Spasimo Neretvansku mandarinu. Bjelovarcani su na Trgu Hrvatskih branitelja ponvno strpljivo cekali u redu da kupe mandarine po 3 kn/kg, a ovog puta u ponudi su bile i klementine, limun, narance i grejp. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Mandarine su za naš organizam puno više od ukusne voćke. Otkrivamo vam sve zdravstvene blagodati mandarina.

Mandarine daju i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Odličan su izvor i narančastog karotenoida beta-kriptoksantina koji može značajno smanjiti rizik od pojave raka pluća. Studija objavljena u  Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention povezala je hranu bogatu kriptoksantinom sa smanjenim rizikom od pojave raka pluća za čak 37 posto kod pušača.

Istraživanja koja se provode u Japanu pokazala su da sok od mandarine štiti oboljele od hepatitisa C i raka jetre.

Mandarine imaju i određeni udio vlakana koja, osim što doprinose snižavanju kolesterola, su korisna i za ublažavanje zatvora, simptoma koji se javlja kod oboljelih od sindroma iritabilnog debelog crijeva, daju osjećaj sitosti te na taj način pomažu u reguliranju tjelesne težine.

Mandarina ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da se prirodni šećer polako otpušta u krvi, stoga se mogu preporučiti kao međuobrok oboljelima od dijabetesa. Aromatično esencijalno ulje mandarine je prirodan antiseptik.

Podijelite članak