Talentovani kaligraf Kemal Purak primjer je mladim ljudima kako se znanje i kreativnost na pravi način mogu usmjeriti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kaligrafija je najveća vizuelna estetika u islamu, umjetnost lijepog pisanja, gdje se ljepotom ispisa želi iskazati poštovanje prema onom što se piše.

Arapski kaligrafi imaju višestoljetnu tradiciju. Zbog zabrane slika u Kura’nu koristilo se kurzivno arapsko pismo u kaligrafskoj umjetnosti kao linije, čime su nastale slike od slova, tzv. kaligrami.

Naročiti oblik umjetničke arapske kaligrafije razvio se početkom 20. vijeka u Osmanskom carstvu.

Portal 072info razgovarao je sa mladim kaligrafom Kemalom Purkom iz Željeznog Polja, koji nam je kazao kako se počeo baviti ovim zanimanjem koje je na kraju prešlo u ozbiljan rad.

Ljubav prema arapskoj kaligrafiji Kemal gaji već nekoliko godina, a njegovi prvi dodiri s kaligrafijom desili su se dok je pohađao Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku.

“Ja sam Kemal Purak, rođen sam 01.05.2000. godine. u Željeznom Polju. Završio sam Elči Ibrahim-pašinu medresa u Travniku. Trenutno pohađam Islamski pedagoški fakultet u Zenici, odsjek za islamsku vjeronauku i četvrta godina sam studija. Kaligrafijom sam se počeo baviti još dok sam bio u medresi, nakon što je profesor pogledao moje radove, preporučio mi je da krenem na kurs arapske kaligrafije, i to su bili moji počeci”.

Od kaligrafije se može i lijepo zaraditi

“Naravno da se može zaraditi, izrada mojih radova, otprilike se kreću od 40-70 KM, sve zavisi od dimenzija rama i teksta kaligrafije, tako da se kaligrafijom planiram ako Bog da ozbiljnije baviti. Inspiraciju često pronalazim i kod drugih poznatih kaligrafa, naravno da me čini sretnim, pogotovo kad levha bude onako kako sam je ja zamislio u glavi i jednostavno su sve levhe posebne na neki svoj način”.

Mladima poručuje da nikad ne odustaju od svojih snova

“Svakome je dragi Bog dao neku ulogu na ovom svijetu, ne možemo svi biti doktori, inžinjeri, arhitekte i slično, ali ako vidimo da nam ide određena grana tipa umjetnost, onda potrudimo se da budemo najbolji umjetnici, ako smo dobri u matematici, potrudimo se da budemo najbolji matematičari, ako volimo poljoprivredu, potrudimo se da budemo najbolji poljoprivrednici, jednostavno neka nam prioritet bude visok, strpljenja ne smije da manjka, a uspjeh će doći kad tad. Slušajte svoje srce, znanjem i srcem dosegnite najbolju verziju sebe”.

GODISNJICA
MARKETING