o 12032201 1280
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 22, 2021 @ 15:45
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Talibanska vlada je uvela nova pravila po kojima je ženama zabranjeno da se pojavljuju u televizijskim dramama u Afganistanu, a novinarkama i televizijskim spikerkama naređeno je da nose marame preko glave.

NER FIT

U najnovijem uputstvu o ponašanju se ne navodi na koji način treba žene na televiziji da se pokriju, piše BBC.

Novinari Iz Afganistana ističu da su neka pravila nejasna i predmet različite interpretacije.

Najnoviji niz talibanskih smjernica, koje su izdati afganistanskim televizijskim kanalima, sadrži osam novih pravila. Oni uključuju zabranu filmova koji se smatraju protivnim principima šerijatskog ili islamskog zakona i afganistanskih vrijednosti, dok su snimci muškaraca koji otkrivaju intimne dijelove tijela zabranjeni.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Komedije i zabavne emisije koje vrijeđaju religiju ili se mogu smatrati uvredljivim za Afganistance takođe su zabranjene. Talibani su insistirali da se strani filmovi koji promovišu strane kulturne vrijednosti ne emituju.

Kako navodi BBC, afganistanski televizijski kanali prikazuju uglavnom strane drame sa glavnim ženskim likovima.

Neposredno nakon dolaska na vlast, talibani su naredili djevojčicama i mladim ženama da ne idu u škole i da ostanu kod kuće.

Tokom vladavine talibana koja se pamti a koja je bila devedesetih godina, ženama je bilo zabranjeno da se edukuju ili da rade, piše Mondo.ba.

LIDER