Talibani zatvorili radio-stanicu koju vode žene zbog puštanja muzike tokom ramazana

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Afganistanski talibani su zatvorili radio-stanicu koju vode žene zbog navodnog puštanja muzike tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Predstavnici tog medija negirali su da je bilo takvog kršenja propisa.

Zvaničnik zadužen za informisanje i kulturu u provinciji Badakšan na sjeveroistoku Afganistana Mezudin Ahmadi rekao je da je stanica “Sadaj Banovan” nekoliko puta prekršila zakone i propise emitujući muziku tokom ramazana i da je zatvorena zbog kršenja propisa.

Ahmadi je istakao da će radio stanica ponovo dobiti dozvolu za rad, ukoliko bude garantovala da se tako nešto više neće ponoviti.

Šef stanice Nađa Soroš negirala je da je bilo kršenja i da su emitovali muziku, napominjući da nije bilo potrebe za zatvaranjem i ocijenila da je riječ o zavjeri.

Soroševa je navela da su predstavnici Ministarstva informisanja i kulture i Ministarstva za vrlinu i borbu protiv poroka ušli u stanicu i zatvorili je.

“Sadaj Banovan”, što na dariju znači “ženski glas”, jedina je stanica u Afganistanu kojom upravljaju žene, a počela je da radi prije 10 godina. Radio stanica ima osam zaposlenih, od kojih su šest žene, prenio je AP.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, a mediji su zatvarani zbog nedostatka sredstava ili zato što je osoblje napustilo zemlju, prema Asocijaciji nezavisnih afganistanskih novinara.

Talibani su zabranili ženama većinu oblika zapošljavanja i obrazovanja nakon šestog razreda, uključujući univerzitet.

U Afganistanu ne postoji zvanična zabrana emitovanja muzike, podsjeća američka agencija.

Tokom svoje prethodne vladavine kasnih devedesetih talibani su zabranili rad većini televizijskih i radio stanica, kao i novina u zemlji.