Tegeltija: Nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a u BIH 

Tegeltija: Nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a u BIH 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je danas da nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a u BiH i istakao da se ukrajinska kriza neće preliti na BiH.

Poštujemo mandat

– Ono što je za mene lično neprihvatljivo je da snage EUFOR-a patroliraju ispred javnog servisa, ispred televizije. Vojska ispred televizije, u principu, znate šta uvijek znači. Ne vidimo mjesto, ni ulogu EUFOR-a na sportskim i dječijim igralištima, ali poštujemo mandat koji ima kao garant mira u BiH – rekao je Tegeltija.

Naveo je da ne postoji ni politički, ni vojni, niti bilo kakav interes da se kriza iz Ukrajine prelije na bilo koji način u BiH.

– Ne postoji niko u BiH da želi da se to prelije i siguran sam da se to neće desiti. Iako, moramo priznati, da u BiH prizivaju neke događaje i slično da se pravi situacija nestabilnom, da se šalju različiti izvještaji o BiH koji ne odgovaraju stvarnom stanju odnosa u BiH. Kao rezultat toga, dobili smo dodatne snage EUFOR-a u BiH, odlukom onih koji imaju pravo da je donesu – rekao je Tegeltija.

BiH ima svoj sporazum i svoje odnose sa NATO-om

Dodao je da BiH ima svoj sporazum i svoje odnose sa NATO-om, koji su definirani i usaglašeni unutar zemlje.

– BiH će se prema tome, o saradnji sa NATO-om odnositi upravo onako kako je to definasano sporazumom. To je naše pravo da mi naše odnose regulišemo i sa NATO-om ili nekim drugim savezom na slobodan i legitiman način u ovim institucijama, u ovoj zgradi u kojoj mi sjedimo – rekao je Tegeltija nakon sastanka sa austrijskim saveznim kancelarom Karlom Nehamerom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica