Tegeltija: Nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a u BIH 

4CBAE42E E266 43A3 8A15 AF30DD622671
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je danas da nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a u BiH i istakao da se ukrajinska kriza neće preliti na BiH.

Poštujemo mandat

– Ono što je za mene lično neprihvatljivo je da snage EUFOR-a patroliraju ispred javnog servisa, ispred televizije. Vojska ispred televizije, u principu, znate šta uvijek znači. Ne vidimo mjesto, ni ulogu EUFOR-a na sportskim i dječijim igralištima, ali poštujemo mandat koji ima kao garant mira u BiH – rekao je Tegeltija.

ČITAJ JOŠ:  Tegeltija: Danas je u BiH najviše migranata iz zemlje koja je nuklearna sila

Naveo je da ne postoji ni politički, ni vojni, niti bilo kakav interes da se kriza iz Ukrajine prelije na bilo koji način u BiH.

– Ne postoji niko u BiH da želi da se to prelije i siguran sam da se to neće desiti. Iako, moramo priznati, da u BiH prizivaju neke događaje i slično da se pravi situacija nestabilnom, da se šalju različiti izvještaji o BiH koji ne odgovaraju stvarnom stanju odnosa u BiH. Kao rezultat toga, dobili smo dodatne snage EUFOR-a u BiH, odlukom onih koji imaju pravo da je donesu – rekao je Tegeltija.

ČITAJ JOŠ:  Tegeltija tvrdi: Nisu mi dali da se obratim u UN-u zato što sam Srbin

BiH ima svoj sporazum i svoje odnose sa NATO-om

Dodao je da BiH ima svoj sporazum i svoje odnose sa NATO-om, koji su definirani i usaglašeni unutar zemlje.

– BiH će se prema tome, o saradnji sa NATO-om odnositi upravo onako kako je to definasano sporazumom. To je naše pravo da mi naše odnose regulišemo i sa NATO-om ili nekim drugim savezom na slobodan i legitiman način u ovim institucijama, u ovoj zgradi u kojoj mi sjedimo – rekao je Tegeltija nakon sastanka sa austrijskim saveznim kancelarom Karlom Nehamerom.

ČITAJ JOŠ:  Zmija muškarca ugrizla za spolni organ dok je vršio nuždu
GODISNJICA
MARKETING