0330DA5C 6545 4D7A 8DC0 776121497A60
AUTOR: K.H.
DATUM: sij 5, 2022 @ 18:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

“Potpuno je jasno da su sankcije instrument američke spoljne politike i kao takve predstavljaju spoljnu politiku SAD. Zbog toga se ne mogu komentarisati u bilo kojem drugom kontekstu, sem u kontekstu političkog pritiska strane države na unutrašnja politička dešavanja u BiH”, rekao je Milan Tegeltija nakon što su objavljene sankcije SAD-a Miloradu Dodiku, ATV-u njemu i njegovoj supruzi te Mirsadu Kukiću, piše N1.

“Potpuno je nebitno na koji način su upakovane i pod kojim izgovorom su uvedene, jer se ne radi o bilo kakvom sudskom ili drugom procesu, u kojem se predočavaju argumenti niti osoba ima priliku od toga da se brani. Prema tome, nemam nikakvu potrebu da se branim, jer bi to bilo besmisleno jer kako rekoh ove sankcije nisu rezultat nekih sudskih postupaka, niti sam imao priliku da u učestvujem u bilo kakvom postupku strane države, nego su rezultat politike koja u sebi sadrži brutalni politički pritisak. Svoj sam posao radio i radim čestito, pošteno i u skladu sa zakonom i svojim političkim ubjeđenjima, što namjeravam i da nastavim. Ako sam u ratu mogao da budem vojnik sa puškom u ruci, a imao sam svega 20-ak godina onda, sada u ovim godinama zbog Republike Srpske i mog naroda mogu da izdržim bilo kakve sankcije SAD”, napisao je Tegeltija u objavi Facebooku.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) stavilo je na listu bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milana Tegeltiju, njegovu suprugu Tijanu i predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Mirsada Kukića, zbog “njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti”. Njima je sada zabranjen ulazak u SAD.

LIDER