Portal 072info

Tegeltija: Tražimo način da provjerimo diplome zaposlenih u institucijama BiH

Screenshot 2 1326
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izjavio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da rade na tome da provedu inicijativu da se provjere sve diplome zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Mirjana Marinkovć – Lepić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, tražila je odgovor na pitanje šta je učinjeno na osnovu njene inicijative da se u roku od 90 dana donese odluka o provjeri validnosti diploma svih zaposlenih u institucijama BiH.

Tegeltija je, odgovarajući na pitanje zastupnice, istakao da će biti teško realizovati inicijativu koja je dobila podršku u Predstavničkom domu jer Agencija za zaštitu ličnih podataka (IDDEA) smatra da “dovođenje pod sumnju svih javnih isprava”, uz ostalo, “narušava pravnu sigurnost”.

IDDEA, prema njegovim riječima, smatra da način koji podrazumijeva kolektivnu provjeru diploma zaposlenih u institucijama narušava njihovo ljudsko dostojanstvo jer se svi stavljaju pod sumnju.

Tegeltija je rekao da će se i to mišljenje imati u vidu kada se bude pripremala adekvatna odluka za realizaiciju ove poslaničke inicijative.

“Vašu inicijativu kao inicijativu svakog od poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH Vijeće ministara razmatra na svojim sjednicama i zadužuje određena ministarstva i agencije da pripreme izjašnjenje”, rekao je Tegeltija.

Ministarstvo civilnih poslova je, prema njegovim riječim, zaduženo za inicijativu, odnosno da u saradnji sa Ministarstvom pravde i drugim nadležnim institucijama analizira i pripremi Vijeću ministara odluku za realizaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)