Tehničke greške odgodile usvajanje zakona o moru kojim bi BiH uredila pitanje teritorije i suvereniteta

Zbog tehničkih grešaka u Prijedlogu zakona o moru u BiH, ovo pitanje kojim bi naša država konačno uredila pitanje teritorije i suvereniteta na moru, ostavljeno je za neku drugu sjednicu, a vjerovatno i za novi saziv Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zakon o moru u BiH predložio je Klub zastupnika SDA u Parlamentu BiH, ali je on povučen s dnevnog reda posljednje sjednice Zastupničkog doma održane 30. augusta, a povučen je i sa sjednice Ustavnopravne komisije ovog doma.

– Traženo je da se zakon doradi i mi smo to uradili. Nije bilo ništa suštinski već tehnički – rekao je Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA.

Sporno pitanje

Zakonodavno-pravni sektor Parlamenta BiH dao je primjedbe na nomotehničku izradu zakona, između ostalog da se riječ poglavlje treba pisati velikim slovima i iza nje treba stajati rimski broj, da su neka poglavlja pogrešno numerisana i neka sadrže samo jedan član, a ukazano je i na neke greške prilikom pisanja teksta zakona.

Zakon je potom dorađen u ovom smislu i dostavljen u proceduru isti dan kada je bila sjednica, ali je Kolegij Zastupničkog doma odlučio da Zakonodavno-pravni sektor ponovo treba provjeriti tekst zakona.

– To je uobičajena procedura. Nema političke pozadine. Zakon treba ići na narednu sjednicu Zastupničkog doma. Samo ne znamo kada će ona biti – rekla je Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma bh. Parlamenta i zastupnica SDA.

Bosna i Hercegovina još od 1999. godine i dogovora tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana o granici na moru čeka zakonski dokument koji bi ovo važno pitanje koje se tiče teritorije i suvereniteta bilo riješeno.

Faktor