Temperatura od -50 stepeni: Kako izgleda život u najhladnijem mjestu na svijetu

Temperatura od -50 stepeni: Kako izgleda život u najhladnijem mjestu na svijetu

Mnogi tvrde da je Ojmjakon najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji. Riječ je o selu koje se smjestilo u Jakutskoj, u istočnom dijelu Sibira. Dan u ovom gradu tokom zime traje samo tri sata, a temperature se spuštaju na nevjerovatnih -50 stepeni.

Najniža temperatura izmjerena je u februaru 1933. godine , a iznosila je -71.2 stepen. To je broj koji ćete vidjeti napisan na brojnim suvenirima u Ojmjakonu. Iako ona nikad više nije izmjerena, zime su ovdje poprilično oštre. Tako je u januaru posve normalno da termometar pokazuje -50 stepeni, prenosi Punkufer.hr.

Nekad je Ojmjakon bio mjesto na kojem su se stočari zaustavljali kako bi napojili sobove u obližnjim termalnom izvoru koji se nikad ne zaledi, no danas je ono dom za petstotinjak stanovnika. Život u zimskim mjesecima nije lak, no stanovništvo se prilagodilo ekstremnim uvjetima.

Zemlja je trajno zaleđena tokom cijele godine i gotovo ništa ne uspijeva, pa se stanovništvo uglavnom hrani ribom, sobovim i konjskim mesom te mliječnim proizvodima. Također, u šumi sakupljaju divlje bobice koje miješaju sa smrznutim mlijekom kako bi dobili specijalitet nalik na sladoled.

Ovdje vam nije dovoljan samo jedan par rukavica ili jedan kaput. Stanovništvo se oblači u slojevima, a izlazi iz kuće samo kad se mora. Ne čudi niti što se ne mogu upaliti motori automobila u ovakvim uvjetima, niti što avioni ne mogu poletjeti.

Čisti zrak i domaća hrana bez industrijskog procesiranja doprinosi zdravlju Ojmjakonaca, koji u prosjeku dugo žive. Na hladnoće su naviknuti čak i psi, a sibirski haskiji navodno mogu spavati na otvorenom na temperaturama i do -50 stepeni.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica