Temperature u naredna dva dana i do 30 stepeni

Podijelite vijest

U naredna dva dana očekuje nas sunčano vrijeme, sa temperaturom koja će u petak u pojedinim dijelovima BiH dostizati i 30 podiok na termometrima, s tim što su za taj dan najavljeni i lokalni pljuskovi, a kiše će biti i za vikend.

Ipak, razloga za paniku nema jer najavljene padavine, kako tvrde meteorolozi, neće donijeti poplave kakve su bilježene u danima iza nas.

“Očekuje nas sunčano i toplo vrijeme. Za dane vikenda dolazi do labilizacije atmosfere, povremeno će se javljati pljuskovi, ali neće donijeti obilne padavine”, rekao je Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema njegovim riječima, zbog labilizacije, posebno u subotu, postoji mogućnost i za grmljavinske procese koji će biti intenzivni i u nedjelju, kad može biti i gradonosnih oblaka.

“Ali, sve u svemu, količine padavina su male i neće bitno uticati na promjenu vodostaja”, naglasio je Kovačić.

Zoran Božović, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rekao je da je meteorološka situacija u RS stabilna, da vodostaji opadaju i da će se taj trend nastaviti.

On je takođe najavio da se narednih dana u RS očekuje suvo, sunčano i toplo vrijeme, sa maksimalnim temperaturama od 23 do 28 stepeni Celzijusovih.

“Kada je riječ o padavinama, u petak, 23. maja, to će biti od dva do pet litara po metru kvadratnom, a u subotu, 24. i nedjelju, 25. maja, od pet do 10 litara. Nešto izraženije padavine biće u Podrinju, gdje će u nedjelju postojati uslovi za pojavu slabog grada”, naveo je Božović.

Sajtovi, koji objavljuju dugoročnu prognozu, i za sljedeću sedmicu najavljuju nestabilno vrijeme.

Ako je vjerovati takvim prognozama, u Banjaluci će kiše biti i u ponedjeljak, a u utorak se očekuje nekoliko pljuskova, dok u srijedu dolazi do kratkoročne stabilizacije. Već u četvrtak, takođe sljedeće sedmice, kao i u petak i subotu ponovo je moguća kiša.

Nezavisne