AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U Nici počinje tenisko takmičenje s radikalno novim pravilima koja nemaju previše veze s klasičnim tenisom, piše u nedjelju Jutarnji list.

Inicijator novog takmičenja nazvanog Ultimate Tennis Showdown (UTS) je Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams, koji će tokom pet sedmica u svojoj akademiji imati desetoricu igrača koji će igrati u formatu svako sa svakim. Vodeća imena su Tsitsipas, Goffin, Gasquet, Paire, Lopez i Thiem.

Umjesto standardnog načina bodovanja, UTS se igra po četvrtinama od 10 minuta, nema break lopti, svako servira dvaput i tako naizmjenice. Štoperica između poena odbrojava 15 sekundi. Kad iscuri 10 minuta, četvrtinu osvaja igrač s više osvojenih poena. U slučaju izjednačenja, igra se odlučujući poen, a ako je na kraju meča 2-2 u četvrtinama, igra se tzv. sudden death, produžetak u kojem svako servira po jednom, a pobjedu odnosi prvi igrač s dva uzastopno osvojena poena.

Tokom četvrtina dozvoljen je po jedan time-out za razgovor s trenerom – coaching.

“Uveli smo sve ovo jer osjećam da se tenis treba reinventirati. Teniski je meč ekstremno spor, poput maratona. Moraš sjesti, naručiti sebi jelo i onda ga gledati tri sata, ako ne i duže. A ako to kažeš 15-godišnjaku ili 20-godišnjaku, zaboravi”, kaže Mouratoglou koji je, piše Jutarnji list, uvjeren da će nova pravila biti dobro prihvaćena te da će igrači u komprimiranom formatu pokazati više emocija.

Klix