Teniserka Elena Baltacha preminula u 30. godini u Londonu

Podijelite vijest

U Londonu je u 30. godini od raka jetre preminula Elena Baltacha, koja je svojevremeno bila među 50 najboljih profesionalnih teniserki svijeta.

Ona se sa teškom bolešću borila otkako je završila karijeru, prenio je AP.

Britansko tenisko udruženje saopštilo je na svom web-sajtu vijest o smrti nekada prvorangirane britanske teniserke, za koju je nekadašnji trener reprezentacije u Kupu federacije Iain Batesrekao da je “pravi uzor, veliki borac i divan prijatelj”.

Baltacha je rođena u Kijevu, a Britaniju je zastupala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. U januaru je otkriveno da ima rak jetre, dva mjeseca nakon što se oprostila od tenisa i samo nekoliko sedmica pošto se udala za svog dugogodišnjeg trenera Nina Severina.

Ona je hronične probleme sa jetrom imala od 19. godine i s tim se borila kroz cijelu karijeru, uzimala ijekove i bila pod stalnim nadzorom.

Najbolje rangirana Baltacha je bila 2010. godine, na 49. mjestu u svijetu, a tri puta se plasirala u treće kolo Grend Slam turnira. Zbog problema sa skočnim zglobom povukla se u novembru i nadala se da će svoje iskustvo iskoristiti za razvoj nove generacije britanskih teniserki.

Baltacha je rođena u sportskoj porodici. Njen otac Sergej je igrao fudbal u kijevskom Dinamu i engleskom Ipswichu, a osvojio je bronzanu medalju igrajući u ekipi Sovjetskog saveza na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine. Njena majka Olga je bila reprezentativka Sovjetskog saveza u petoboju.

AP