Portal 072info

A DA SE JAVNO SPALIM? Teška životna priča samohrane majke iz Zenice, pokažimo humanost!

Samohrana majka iz Zenice Nedžiba Halilović nema novca za priključke, ali ni za građevinsku dozvolu za kuću koja je humanitarni projekat.

Nakon dugogodišnje borbe, molbi svim nivoima vlasti, protesta, štrajkova glađu i prijetnji samospaljivanjem, Nedžiba Halilović, 43-godišnja samohrana majka iz Zenice, izborila se da joj se kroz humanitarni projekat sagradi kuća u prigradskom naselju Drivuša.
Izgradnju kuće je finansiralo federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, zemljište za navedeni objekat je kupila Fondacija “Hastor”, dok je porez na kupovinu platila Gradska uprava Zenica.

Ostala bez socijale

Međutim, iako je prošlo već šest mjeseci, Nedžiba i njena porodica, njeno troje djece, još nemaju priključenu struju i vodu, a kuća nema urbanističku saglasnost niti građevinsku dozvolu.

Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Grad Zenica i Nedžiba potpisali su tripartitni ugovor za obnovu i rekonstrukciju stambenog objekta. Grad Zenica se obavezao da se njen stambeni objekat priključi na struju i vodu, a da će takse platiti korisnica. A ona novca za to nema.

– Mislila sam da sam riješila sve svoje probleme. Sagradili su mi kuću, ima zemlje dovoljno pa sam zasijala kako bismo imali povrće za našu prehranu. Sve je bilo kao iz bajke. Ali, onda sam shvatila da je u ugovoru navedeno da mora korisnik platiti. Išla sam nekoliko puta u Gradsku upravu, oni ne žele pričati sa mnom uopšte o ovoj temi. Kažu mi da sam dobila kuću i da se snađem, da je to moj problem. Preusmjeravaju me na federalno Ministarstvo, oni opet na Gradsku upravu. Naravno, da imam novca, ne bih im išla, ne bih se ni vama obraćala na ovaj način, niti bih ovako molila dobre ljude da mi pomognu, kroz suze nam govori Nedžiba.

 Nedžiba Halilović - A da se javno spalim?
Foto: Muhamed TUNOVIĆ:  Nedžiba Halilović

Kaže da nakon sve desetogodišnje borbe ponovno razmišlja da oduzme sebi život samospaljivanjem na javnom mjestu. Jer, ne zna više šta će. Ovako bi, veli, prekratila muke sebi, ali i drugima kojima se obraćala.

– Nemam ni stvari u kući, ali to i nije bitno jer imam dom, imam gdje biti. Rahat spavam jer znam da je moje. Ukinuli su mi socijalu, rekli da nemam pravo na nju jer mi se jedno dijete školuje. Nemam para da kupim kosu da pokosim travu, a kamoli da platim nekih 3.000 maraka za priključke struje, vode i kanalizaciju, kaže Nedžiba.
Nedžiba Halilović rođena je u Željeznom Polju, općina Žepče, a bila je udata u selu Smajići u Zenici. Rastavljena je već deset godina, od kada se bori za sebe i svoje troje djece. Starija kćerka, koja je 60-postotni invalid, ima 21 godinu, sin ima 19 godina i oboje su bez posla, a najmlađoj kćerki je 14 godina i ide u osmi razred osnovne škole.

Kako je potpisan tripartitni ugovor o rekonstrukciji stambenog objekta, a na predmetnom zemljištu je sagrađen novi objekat, bez potrebne dokumentacije (idejnog projekta, urbanističke saglasnosti i glavnog projekta), Nedžiba nije u mogućnosti podnijeti zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti niti građevinske dozvole, a navedeni objekat se ne može ni priključiti na infrastrukturu. Iako je izvršen prijem objekta od nadležnog Ministarstva, kao i prijem od Nedžibe pojavio se problem useljenja u navedeni objekat.

Poziv dobrim ljudima

Nedžiba Halilović je zamolila sve dobre ljude koji su u mogućnosti finansijski da joj pomognu donacijom kako bi uspjela platiti priključke struje, vode i kanalizacije, te naposljetku dobiti građevinsku dozvolu. Sa ovim bi konačno riješila većinu životnih problema.

Svi koji mogu finansijski pomoći porodicu Halilović mogu to učiniti uplatom na žiro-račun u ProCredit Bank broj 194-112-16811011-25 sa naznakom za Nedžibu Halilović, ili je kontaktirati na broj telefona +387(0)62/221-885.

Oslobođenje

Podijelite članak