Teško obolio Ramiz Nukić koji je skupio kosti više od 300 ubijenih Srebreničana

Ramiz Nukić iz sela Buljim, na području općine Bratunac, više od 20 godina traga za posmrtnim ostacima Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine.

On traga i “šumom i vodom”. Iznad njegove skromne kuće nalazi se Kameničko brdo, na kome je granatirana kolona koja je 1995. godine krenula iz Srebrenice i u kojoj je izginulo i ranjeno, ne zna se koliko ljudi, piše Politički.ba.

O Ramizovom tegobnom životu i posvećenosti traganju za posmrtnim ostacima, najprije, njegovog oca Šahina i brata Velida, a onda i ostalih ubijenih u genocidu su napisane desetine priča i snimljeni dokumentarni filmovi, rijetko je govorio kako i od čega živi.

Sada je Ramiza zadesila nova nevolja. Ozbiljno je bolestan i smješten je na Kliniku za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

– Skoro sam išao doktorima. Imam bolove u grudima, u leđima. Slikali su mi pluća i našli nešto, doktori znaju šta. Evo sam danas ponovo smješten na kliniku.

Dobri su ovi doktori. Rekli su mi da će sve učiniti da mi bude bolje. Vjerujem u Allaha i doktore, njima sam se predao – ispričao je Nukić za “Politički” i umalo zaplakao na pitanje da li mu treba šta.

On i njegova supruga žive od 240 KM boračkog dodatka i od onog što u bašći posiju i uberu. Prijatelji koji poznaju Ramiza, ovih dana su pokrenuli akciju finansijske pomoći kako bi ovom humanom čovjeku olakšali stanje u kome se našao.

– Teško je kad nemaš, a još teže je reći nekome da nemaš. Dok sam mogao raditi, nekako smo se provlačili kroz život, ali sad je drukčije. Ne mogu, nemam kuveta. I žena mi bolešljiva… Djeca pomognu koliko mogu, ali i oni nisu u nekoj situaciji. Jučer mi je došao sin da me vozi u Tuzlu u bolnicu, nisam mogao autobusom. Hvala svakome ko se interesira za mene – dodao je Nukić.

On se u svoj Buljim vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost. I pronašao je.

Do sada je pronašao više od 300 posmrtnih ostataka koji su kasnije izuzeti od strane Instituta za traženje nestalih BiH.

– Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda – rekao je Ramiz Nukić za “Politički.ba“.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE