“Tesla” mora platiti više od 130 miliona dolara odštete zbog rasizma u kompaniji

tesla
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sud u SAD donio je odluku u korist afroamerikanca, bivšeg uposlenika kompanije “Tesla” koji je bio izložen zlostavljanju na rasnoj osnovi u toj firmi od svojih kolega, naloživši da mu se isplati odšteta od 130 miliona dolara bez presedana, javlja AP.

Okružni sud u sjevernoj Kaliforniji naložio je kompaniji “Tesla Inc.” da u ponedjeljak plati odštetu u iznosu višem od 130 miliona dolara (112 miliona eura), izvještava “Wall Street Journal”.

Oven Dijaz (Owen Diaz) tužio je proizvođača vozila zbog diskriminacije i vrijeđanja na rasnoj osnovi koju je trpio dok je bio zaposlen kao operater lifta u tvornici “Tesla” u Frimontu, u blizini San Franciska.

ČITAJ JOŠ:  Kasumović: Ponašanje Babajića prema pojedincima iz SDA i tolerisanje njihovih pokušaja urušavanja grada postalo konstanta

Bez odgovarajućih mjera

Dijaz je radio u fabrici tokom 2015. i 2016. godine i rekao je da je za to vrijeme bio izložen rasističkim klevetama i uvredljivim grafitima.

Federalna porota odlučila je da je zaposlenik bio izložen rasno neprijateljskom radnom okruženju i da “Tesla” nije poduzeo odgovarajuće mjere kako bi spriječio maltretiranje Dijaza, navodi se u izvještaju.

Porota je Dijazu dodijelila 6,9 dolara odštete za pretrpljenu emocionalnu bol i 130 miliona dolara kaznene odštete, rekao je njegov advokat Lorens Organ (Lawrence) za “Washington Post”.

“Tesla” je ranije negirala bilo kakva saznanja o navodnom rasističkom ponašanju uposlenika u tvornici koja ima oko 10.000 radnika.

ČITAJ JOŠ:  Vojnici u BiH u polovnim uniformama: “Hlače su mi od kolege koji je otišao u penziju”

Prema izvještaju kompanije, crnci su činili 10 posto ukupne radne snage, dok se samo četiri posto moglo naći na vodećim pozicijama u toj kompaniji u njihovom glavnom pogonu u SAD.

Uvrede bile svakodnevnica

Poznati proizvođač automobila na električni pogon “Tesla” suočava se s brojnim optužbama zbog rasizma. U “Teslinim” tvornicama vlada katastrofalna situacija, tvrde neimenovani bivši uposlenici u pogonima te kompanije.

Za Ovena Dijaza, kao crnca u Americi, uvrede su bile dio svakodnevice na radnom mjestu. Ali ono što je Dijaz, sudeći po njegovim navodima, doživio kao uposlenik “Tesle”, nadmašilo je sve što je iskusio do tada.

ČITAJ JOŠ:  Pripadnici OSBiH traže da im penzije budu veće nego plate

Tesla je demantirala sve optužbe na svoj račun. U slučaju Dijaz firma tvrdi da nema saznanja o diskriminatornom ponašanju svojih radnika prema kolegama, tvrdi se.

Samo u periodu između 2018. i 2021. godine, 120 osoba je tužilo “Teslu” zbog diskriminacije. Devet tužbi je odbačeno zbog nedostatka dokaza, a sve druge su prihvaćene.

Teslin model ugovora sa radnicima nije izoliran slučaj. Tu je dosta raširena metoda kod kompanija koje bilježe brzi rast i koje ne vode puno računa o potrebama svojih uposlenika, kažu stručnjaci.

GODISNJICA
MARKETING