Portal 072info

Tetke vole, a ne gnjave

“Mame, rađajte djeci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najljepši, nezamenjivi dar svakom djetinjstvu”. Ovako je govorio Duško Radović. I nije pogrešio, potvrdiće vam to svaki psiholog.

“Mame, rađajte djeci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najljepši, nezamenjivi dar svakom djetinjstvu”. Ovako je govorio Duško Radović. I nije pogrešio, potvrdiće vam to svaki psiholog. Njena prva velika uloga počinje onog dana kada ćerku ili sina sestre ili brata iznese iz porodilišta. Po našem običaju, tetka bebu poljubi u obraz, da bi imala “rupicu smejalicu” i bila slatka i srećna. Tog trenutka, ljubav za sva vremena, onako posebna i “blesava”, je rođena. Tetka sve razume, ništa joj nije teško, čuva sve tajne, nikada ne grdi, uvijek zna da utješi i stalno se smije. Ako treba – ona “dubi i na glavi”, jer tetke to rade. Zbog čega je to tako, objašnjava nam psiholog Vesna Petrović.

– Roditeljska ljubav je prva i nezamenjiva, bake i deke su slijepe od obožavanja unuka, ali tetka voli i voljena je na sasvim drugačiji način – kaže Vesna. – Mama i tata nisu uvijek nežni i puni razumjevanja, jer djecu “tjeraju” da uče, sređuju sobu, jedu kelj i kupus, rano ležu u krevet. S druge strane, ako i pokušavaju da privole sestriće da rade ono što ne žele, tetke imaju dovoljno strpljenja da ih “prevare” na fin način. One su zadužene za maženje (čak i do razmaženosti), šale i glupiranje, a ne za prijetnje i kazne, pa su bića posebna.

Psiholog objašnjava da tetke nikada ne “treniraju” strogoću, ali da nježnošću i blagim, lijepim riječima i te kako umiju da budu autoritet. One se poštuju iako nikada ni glas ne povise. Djeluju kao “apaurin” za klince, jer su uvijek voljne da se spuste na dečji nivo, da krišom odvedu na još jedan sladoled iako je mama rekla da ne smiju, da nesebično kupe igračku iz snova, urade domaći zadatak…

– Uvijek je lijepo u tetkinom društvu, jer se one nikad ne ljute i nikada sestriće i bratance ne naljute – kaže Vesna, dodajući da je svaka tetka najzaljubljenija na svijetu, pa koristi svaku priliku da pokaže sliku “svog najljepšeg i najpametnijeg djeteta”, ali da se i klinci uvijek hvale svojim večno šašavim tetkama.

ISPUNjENE I OSTVARENE

Tetke koje nemaju svoju djecu ponekad nemaju potrebu da ostanu trudne, jer im sestrići ili bratanci daju osjećaj ispunjenosti i ostvarenosti – tvrdi Vesna.

– To nije čudno, jer imaju nekog koga vole do ludila i ko ih isto toliko voli – objašnjava psiholog.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box