g 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Izdvojeno / Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Vlada Velike Britanije 2016. godine je simulirala izbijanje epidemije bliskoistočnog respiratornog sindroma, piše The Guardian. Riječ je o bolesti koju izaziva MERS-koronavirus (MERS-CoV).

U spomenutoj vježbi, koja je nosila kodno ime “Vježba Alice” i za koju se sve do nedavno nije ni znalo, sudjelovali su predstavnici engleske javnozdravstvene agencije Public Health England (PHE) i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Velike Britanije (DHSC).

“Vježba Alice” jedna je od desetak vježbi kojima su se tokom pet godina prije izbijanja pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 simulirali učinci pandemije.

PHE je prethodno odbio objaviti više detalja o vježbama zbog “potrebe za zaštitom nacionalne sigurnosti”. Dr. David Metjus (Matthews) sa Sveučilišta Bristola, jedan od vodećih virologa Velike Britanije specijaliziran za koronaviruse, rekao je za The Guardian da je “Vježba Alice” mogla biti “potpuno relevantna” za odgovor na covid-19.

Nepoznati detalji

Profesor Peter Openshaw, pulmolog te stručnjak za pitanja mukozalnog imunološki sistem s Imperijalnog koledža u Londonu, rekao je za isti medij da je “neobično” da se detalji spomenutih vježbi nisu dali članovima ključnih savjetničkih odbora.

The Guardian navodi da se u Britaniji na covid tokom prvih nekoliko sedmica od službenog proglašenja epidemije reagiralo pomoću planova za odgovor na pandemiju gripe.

Mosa Kureši (Moosa Qureshi), konsultatn t Zavoda za nacionalno zdravstvo Velike Britanije (NHS) na području hematologije, informacije o spomenutim vježbama dobio je pomoću instituta prava na pristup informacijama. Kureši je rekao da bi parlamentarci ministra Hankoka (Hancock) trebali pitati “zašto parlamentu nije otkrio da je vlada simulirala nekoliko vrsta pandemija, uključujući i onu koju uzrokuje jedan koronavirus”.

Haankok će u četvrtak izaći pred parlament koji će ga ispitivati o ovom i drugim aspektima pandemije.

Brojne simulacije

Zastupnici u parlamentu od bivšeg su glavnog savjetnika britanskog premijera već čuli da su garancije o pripremljenosti Britanije na pandemiju koja su mu bila dana “potpuno šuplja”.

PHE je još u martu 2021. godine odbio reći koja su kodna imena nosile simulacije različitih pandemija, ali je sve informacije naposljetku ustupio Kurešiju kada se u maju ove godine pozvao na zakon o pravu na pristup informacijama.

PHE i DHSC izveli su tri simulacije epidemije ebole, četiri gripe, dvije Lassa groznice i tri ptičje gripe. Jedna simulacija, ona koja je nosila kodno ime “Vježba Cerberus”, bavila se odgovorom na potencijalno širenje radijacije.

Mnogi sada pritišću PHE da objavi izvještaje o vježbama i podijeli ih sa stručnjacima.

Ko je znao za vježbe?

– Ako je postojao plan za odgovor na MERS-CoV, trebalo ga se izvaditi i proučiti. Pitanje je tko je PHE-u znao za vježbe i koliko se detalja o njima dalo vladi. Pitanje je i što se s tim informacijama radilo na samom početku ove pandemije – rekao je Metjus za The Guardian.

Simulacija epidemije koronavirusa MERS-CoV – “Vježba Alice” – spominje se u NHS-ovom dokumentu iz 2018. u kojem stoji da je ta institucija napravila simulaciju širenja koronavirusa MERS-CoV po uzoru na slučaj širenja istog u Južnoj Koreji 2015. godine, kada je 35 posto zaraženih završilo u jedinicama intenzivne njege te kada je 38 osoba preminulo od posljedica zaraze.

– “Vježba Alice” trebala nas je pripremiti za epidemiju virusa koji ima duži period inkubacije od gripe, koji na kontaminiranim površinama može preživjeti duže od gripe, koji od zdravstvenog osoblja traži nošenje ozbiljnije zaštitne opreme te protiv kojeg se nećemo moći vakcinisati prije izbijanja drugog vala. Ona nas je trebala usmjeriti na drukčije strategije po pitanjima opreme za osobnu zaštitu i karantena od one koja se primjenjuje u slučaju epidemije gripe – rekao je Kureši za The Guardian.