Tijelo vas upozorava: Morate se više kretati

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kako biste zaštitili sebe, svoje najbliže, ali i cijelu zajednicu tokom pandemije koronavirusa, važno je pridržavati se zadanih mjera i preporuka nadležnih. Jedna od najjednostavnijih mjera je ona da ostanemo kod kuće.  

Potrošnja energije

Ali, stalan boravak u kući nosi i posljedice – previše sjedimo i ležimo, bilo da igramo igrice, gledamo TV ili se odmaramo. A kako se malo krećemo, smanjuje se i naša dnevna potrošnja energije.  

Posljedično, karantin može dovesti do povećanog rizika od hroničnih bolesti, kao i njihovog potencijalnog pogoršanja kod već oboljelih. Tu je i rizik od pojave pretilosti, gubitka mišićne mase i mišićne snage, ali i slabljenja imuniteta.  

Zbog toga je veoma važno napraviti sebi raspored vježbanja u kući. Izvođenje jednostavnih i lakih vježbi bit će dovoljno za održavanje kondicije. To mogu biti i vježbe snage, ravnoteže, istezanja ili njihova kombinacija.  

Neke od kućnih vježbi su hodanje, podizanje i nošenje namirnica, naizmjenični iskoraci, penjanje stepenicama, ustajanje i sjedanje, čučnjevi, trbušnjaci i sklekovi. Možete prakticirati i jogu jer ona ne zahtijeva posebnu opremu i za nju vam je potrebno malo prostora.

Nekoliko je znakova da se morate kretati više, a među njima je konstantan umor. Ako stalno osjećate umor, čak i uz dobru prehranu i kvalitetan san, možda vam nedostaje kretanja.  

I osjećaj boli u leđima, koljenima ili vratu može biti jedan od znakova da niste dovoljno fizički aktivni. Pomjeranje mišića i zglobova može vam pomoći da ublažite bolove, pogotovo ako stalno sjedite.

Spor metabolizam

Fizička aktivnost pozitivno utječe i na ubrzavanje metabolizma. Ako se ne krećete dovoljno, moguće je da ćete imati problema sa zatvorom.

I ako imate poteškoća sa spavanjem, vrijeme je da počnete vježbati u kući. Fizička aktivnost poboljšat će vam san i osjećat ćete se bolje.

Avaz