Portal 072info

“Tojota” povukla 1,9 miliona “priusa”

01_2010_toyota_prius_realorrender_opte

Japanski proizvođač automobila “Tojota” objavio da je povukao 1,9 miliona vozila marke “prius” širom svijeta, zbog problema sa hibridnim sistemom.

Masovni opoziv odnosi se na najnoviju generaciju serije “prius”, odnosno vozila proizvedenih između marta 2009. i februara 2014. godine.

“U najgorem slučaju, vozilo može da se zaustavi tokom vožnje. Mi to smatramo mogućim problemom bezbjednosti, što je razlog za opoziv”, rekao je portparol najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

Kompanija je navela da je do sada prijavljeno oko 400 takvih slučajeva u Japanu i SAD, ali da nije bilo prijava povreda ili nesreća.

Iz “Tojote” su objasnili da postoji problem u vezi sa softverom komandne table invertera hibridnog sistema i da se intervencija sastoji u reprogramiranju softvera i traje oko 40 minuta.

Kompanija je navela da se u većini slučajeva problem ogleda u gubitku snage na koju upozorava signalno svjetlo, čime se ne sprečava vožnja, ali u najgorim slučajevima vozilo može da se uspori do
zaustavljanja.

Opoziva se gotovo milion automobila u Japanu, 700.000 u SAD i 130.000 u Evropi.

Japanski proizvođač imao je veliki opoziv automobila krajem 2009. i početkom 2010. godine kojim je pogođeno više od 14 miliona vozila širom svijeta zbog problema sa pedalama za gas i kočnicama.

(MONDO, Foto: www.toyota.com)

Podijelite članak