Tokom pandemije više ljudi umire od infarkta

Studija koja se provodila u Americi ističe kako je manje hospitalizacije otkad traje pandemija, ali je porastao broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti. Studija je objavljena u magazinu ”American College of Cardiology”, gdje su naučnici pokušali otkriti koliko je smrtnih slučajeva od posljedica kardiovaskularnih bolesti otkad traje pandemija i šta je uzrok.

Izbjegavaju posjetu bolnici

Prema rezultatima studije, smrtna stopa usljed infarkta miokarda je porasla u poređenju s prošlom godinom. Smrt kao posljedica hipertenzije je, također, u porastu.

Autor studije, dr. Riš Vadera (Rishi Wadhera), kardiolog na Univerzitetu Harvard, smatra kako je ta statistika povezana s nekoliko razloga, a prvi, prema njegovim riječima, i onaj koji najviše zabrinjava, jeste taj što su pacijenti poput onih koji dožive infarkt i trebaju hitnu ljekarsku pomoć tokom pandemije izbjegavali posjetu bolnici zbog straha od zaraze koronavirusom.

– Usto su pacijenti možda imali problema s pristupom njezi, ili doživjeli odgodu termina za važne zahvate, iz jednostavnog razloga što su bolnice pune pacijenata i resursi su potrošeni – pojašnjava Vadera.

Copy

Medicinska pomoć

Na kraju, moguće je da neke smrti reflektiraju stanje bez dijagnoze i komplikacije nastale usljed nedijagnosticiranog COVID-a, dodaje te ističe kako je važno tražiti medicinsku pomoć bez obzira na strah od zaraze, pogotovo sad kad su tu rezultati ovih istraživanja.

IZVORAvaz
Prethodni članakDjeca i sport u doba COVID-19 pandemije
Sljedeći članakKoliko visina može da utiče na gubitak kilograma?