Portal 072info

TOP 10: Najbolje “City-break” destinacije

Na osnovu posljednjeg istraživanja “City Cost Barometer”, provedenog u augustu ove godine, Budimpešta se našla na vrhu liste najboljih “city-break” destinacija.

Riječ je o zanimljivim gradskim destinacijama koje su lako dostupne, kada je prijevoz u pitanju i pristupačne kada je riječ o cijenama, pa su stoga veoma popularne za kraće obilaske.

Tako je mađarska prijestolnica na vrhu liste kao najjeftinija “city-break” destinacija kada su u pitanju smještaj, gradski prijevoz i obilasci, piće i hrana, prenosi Daily Telegraph.

Lisabon se najbolje kotira u eurozoni, cijena obroka sa pićem najpristupačnija je u Pragu, dok je razgledanje grada najjeftinije u Rigi i Viljnusu. Kada je riječ o jeftinoj kulturnoj ponudi grada, Kopenhagen se izdvojio zbog brojnih muzeja i galerija sa besplatnim ulazom, a slična situacija po tom pitanju je i u Dablinu.

Istraživanje “City Cost Barometer” zasniva se na rangiranju evropskih gradova u 12 turističkih kategorija kao što su smještaj u hotelu za dvije noći, obrok sa vinom za dvoje, obilazak grada, prenosi B92…

Kako je istraživanje provedeno od britanske Pošte, tako su i izabrane destinacije veoma pristupačne turistima iz Zapadne Evrope. Primjetan je i pad cijena, pa je prosječnom turisti, prema ovom istraživanju, za vikend u posljednjoj destinaciji (Brisel) sa liste u augustu bilo potrebno desetak dolara manje nego u martu ove godine.

1. Budimpešta, Mađarska – 141.07€ za jedan vikend
2. Viljnus, Litvanija – 143.08€
3. Varšava, Poljska – 159.53€
4. Prag, Češka – 165.46€
5. Lisabon – 166.37€
6. Riga, Letonija – 179.34€
7. Talin, Estonija – 179.72€
8. Dubrovnik, Hrvatska – 195.66€
9. Istanbul, Turska – 222.68€
10. Brisel, Belgija – 196.66€

Fena

Podijelite članak