Screenshot 3 1381


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Moskva, glavni grad Rusije, mjesto je za istraživanje ruske kulture, historije, kuhinje, arhitekture i religije.

Niste sigurni gdje pronaći sve ove stvari, onda pratite ovih top 10 svjeta šta posjetiti i uraditi u Moskvi.

Posjetite katedralu Svetog Vasilija

Poznata katedrala Svetog Vasilija je možda najpoznatiji prizor u Moskvi zahvaljujući spiralama u boji slatkiša i jedinstvenom dizajnu. Možete čak ući u katedralu i prisustvovati nekoj od redovnih službi.

Prošetajte unutar Kremlja

Impozantni crveni zidovi koji okružuju Kremlj štite neke od najnevjerovatnijih katedrala u Moskvi. Vidjet ćete ogromne zlatne kupole, kanone, zvona i Oružarsku komoru, gdje se nalazi izvrsna odjeća, nakit i oružje iz doba cara, piše Viral Vacation Ideas

Lutajte Crvenim trgom

Crveni trg morate posjetiti danju i noću kako biste ga vidjeli u svom blistavom sjaju. Lutajte zidinama Kremlja, posjetite prekrasnu Kazansku katedralu i HIstorijski muzej, a možete čak i ući u Lenjinovu grobnicu kako biste vidjeli njegove sačuvane ostatke.

Istražite katedralu Hrista Spasitelja

Vjerovali ili ne, ova je prekrasna katedrala iznutra još zapanjujuća, a ne izvana. Jednostavno zastajanje daha je jedina riječ. Zaslijepit ćete zlatnim draguljima, nevjerojatnim umjetničkim djelima i duhovnom atmosferom zbog koje ćete željeti ostati cijeli dan.

Kupujte u trgovačkom centru GUM

GUM, ogromna moskovska državna robna kuća, izgrađena je u sovjetsko vrijeme i nekada je u njoj bila smještena samo osnovna roba koju je vlada dozvolila. Srećom, sada je dom mnoštvu trgovina u kojima možete kupovati dok ne padnete.

Okusite lokalnu kuhinju

Nijedno putovanje u Rusiju ne bi bilo potpuno bez proba lokalnih specijaliteta poput borše (juha od cikle i govedine), pileće kijevske, palačinke i gotovo bilo čega što se poslužuje s krumpirom. Ne zaboravite na lokalna pića poput ruske votke i lokalnog piva.

Vozite se moskovskim metroom

Moskovski metro mora biti jedan od najkićenijih i najljepših na svijetu. Vozite se od stanice do stanice i čudite se velikoj arhitekturi, lusterima, složenim mozaicima, slikama i velikim statuama koje vas dočekuju na ulazu.

Šetnja vrtovima

Ako tokom leta posjetite Moskvu, tada su brojni vrtovi i parkovi odlično mesto za opuštanje i uživanje u pogledu na istorijske statue i cvetne krevete u jarkim bojama. Krenite u Park skulptura kako biste upili malo kulture ili u Park Gorkog za neke atrakcije tematskog parka.

Vozite se do vrha TV tornja

Ostankinski toranj, poznatiji kao TV toranj, nekada je bio najviši samostojeći toranj u Evropi, na visini od 540,1 metara. Sada je četvrta najviša zgrada i nudi najbolji pogled na cijelu Moskvu.

Šetnja Arbat ulicom

Pješačko područje ulice Arbat savršeno je mjesto za vijugati, uzimajući neke suvenire i upijajući atmosferu. U ljetnim mjesecima naći ćete ulične izvođače i umjetnike, a u snježnim zimskim mjesecima vidjet ćete umjetničke skulpture i pronaći mnoštvo kafića u kojima se možete ugrijati. (Tuzlanski.ba)