Toyota istražuje koncept vozila koje je u stanju „pročitati“ vaše raspoloženje

Toyota1

Možda zvuči kao scenarij iz naučno-fantastičnih filomova, ali Toyota obećava koncept automobila koji će biti u mogućnosti prepoznati vozačeve emocije. Bilo da ste početnik ili veoma iskusan vozač, ova revolucionarna ideja dala bi potpuno novu dimenziju uživanju u vožnji.

Japanski proizvođač automobila promoviraće FV2, vozilo koje se „psihički i emotivno veže sa vozačem“, na Tokio Motor Showu, narednog mjeseca.

Model za jednu osobu predstavlja, kako tvrde u Toyoti, tehnološko dostignuće koje će omogućiti vozaču i automobilu da razviju odnos povjerenja, sličan onom između jahača i konja. Vozilo koristi glas i prepoznaje slike kako bi odredilo vozačevo raspoloženje, povezujući te informacije sa pređenom kilometražom i posjećenim destinacijama, a zatim „predlaže“ naredno odredište.

Toyota2

Obzirom da FV2 nema volan, vozači bi upravljali autom ustajanjem i intuitivnim pomjeranjem tijela naprijed, nazad, lijevo ili desno. Displej, koji proširuje vozačevo vidno polje, će biti smješten unutar rotirajućeg vjetrobranskog stakla. Jedan poseban kuriozitet odnosi se na boju automobila. Naime, nedoumicu vezanu za boju vašeg ljubimca ovaj put možete zaobići, obzirom da FV2 mijenja boje po želji.

Ovaj automobil posjeduje inteligentni transportni sistem, pa je sposoban da se prilagodi i poveže sa automobilima iz okoline i infrastrukturom autoputeva, pohvata sve sigurnosne informacije, a zatim ih prenese vozaču upozoravajući ga na potencijalnu opasnost.

Jedini vidni nedostatak ovog super-luksuznog iskustva je što u njemu ne možete uživati u društvu prijatelja. No, automobil je tu da vam (u pravom smislu te riječi) pravi ugodno društvo.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE