TRADICIJA KOJA TRAJE 22 GODINE: U Zenici obilježena 1437. Hidžretska godina (FOTO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Povodom nove 1437. Hidžretske godine, sinoć je u restoranu Trubadur obilježena proslava u organizaciji Udruženja za očuvanje bošnjačke kulture, tradicije i običaja “Sehara” iz Zenice.

Ovoj proslavi pridružilo se oko 300 žena sa područja Zeničko-dobojskog kantona, a kako ističe predsjednica Udruženja Fatima Mašić u Zenicu su pristigle i žene iz Sarajeva.

U ambijentu kakav samo mogu napraviti članovi Udruženja “Sehara”, program je započeo insertom iz predstave “Bošnjačka svadba” u izvođenju članova Udruženja “Sehara” Merime Efendić i Mirze Husetića.

Nakon održanog skeča ajjet iz Kur’ana proučio je Affan Bukva, jedan od najmlađih hafiza koji je došao iz Visokog, a Kur’an je pred komisijom proučio sa samo 14 godina.

“Hvala vam što ste se odazvali u ovako velikom broju, te što je kao i za nas, tako i za vas ovo obilježavanje zaista prešlo u tradiciju. Nadam se da ćete i ovu manifestaciju pamtiti po dobrom. Želim da se zahvalim svim sponzorima koji su potpomogli u organizaciji ove večeri”, istakla je na otvorenju predsjednica i glavna organizatorica večeri Fatima Mašić.

Prigodan program nastavili su gosti iz Visokog i to Tahir Bukva koji je izveo tri ilahije uz pratnju gitare Đanina Đakmića.

Tokom ove noći, organizatori su pripremili prigodne nagrade, ali i tombolu koja je postala sastavni dio ove manifestacije.

Obilježavanje Hidžretske godine nastavilo se u duhu sevdalinke, te je sve prisutne izvedbama poznatih narodnih pjesama počastila Nisveta Zadić, a za ostatak noći pobrinuo se poznati bosanskohercegovački pjevač Adnan Jakupović.

“Ovo je tradicionalna manifestacija koja se održava već 22 godine za redom, a mi ćemo kao Udruženje iz godine u godinu truditi se da budemo bolji i inovativniji. Sam odziv je svake godine izuzetno dobar, te se i ovaj put tražila stolica više. Udruženje “Sehara” u budućnosti planira jedan veliki projekat za koji smo već uspjeli osigurati sredstva, te se nadam da ćemo i u tome uspjeti”, dodaje za 072info Fatima Mašić.

Kako je izgledalo na obilježavanju 1437. Hidžretske godine pogledajte u fotogaleriji koju vam donosimo.

 [flagallery gid=657]