Portal 072info

Tradicionalne nošnje naroda u BiH: Bogatstvo i ljepota ogledaju se u različitosti

narodna nosnja bosnjaka2 696x557 640x512 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U bogatu riznicu kulturnog blaga naroda Bosne i Hercegovine, kojim se malo koja zemlja danas u svijetu može ponositi, prije svega kada je riječ o njegovoj raznovrsnosti, spadaju i nošnje.

Mnogobrojne varijante formirale su se kroz dugi niz godina i nose u sebi elemente ili pak samo tragove elemenata mnogih kulturnih utjecaja, koji su bili važan faktor u razvoju, ne samo nošnji, nego i općenito historijskih i društvenih zbivanja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Narodna nošnja Hrvata
Zbog toga u našim nošnjama nalazimo tragove balkanske, mediteranske i orijentalne kulture. Ovi utjecaji ostavili su pečat na tradicionalne nošnje i nesumnjivo doprinijeli njihovoj diferencijaciji.

Do kraja 19. stoljeća nošnja seoskog stanovništva BiH bila je najvećim dijelom domaće proizvodnje. Izrađivale su je žene na selu, a neke njene dijelove stvarale su vješte ruke gradskih zanatlija.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Materijali su uglavnom nastajali od vune, lana, konoplje i kože. Od lana i konoplje tkalo se platno za osnovne dijelove nošnje: košulju, gaće, kao i ženske marame za pokrivanje glave. Čisti lan koristio se za praznične dijelove nošnje, dok se za svakodnevnu odjeću miješao s konopljom.

Pamuk, koji je bio u velikoj upotrebi u gradskoj nošnji, počeo se upotrebljavati na selu krajem 19. stoljeća, i to najprije u centralnoj i istočnoj Bosni, Posavini i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Narodna nošnja Srba
Vuna je imala najveću primjenu. Od nje se izrađivalo sukno za svu odjeću gornjeg dijela tijela, kako ljetnu, tako i zimsku. Vuna se koristila i za pletenje čarapa, pregače, tkanice i torbe.

Koža se upotrebljavala najčešće u sirovom stanju, neprerađena, samo osušena. Od nje je izrađivana obuća, najčešće opanci koji su, u zavisnosti od kraja, poprimali razna imena, pa su se negdje zvali putravci, negdje oputnjaci ili fašnjaci.

Široko rasprostranjena planinska oblast naše zemlje bogata je raznovrsnim srpskim i hrvatskim nošnjama, dok su bošnjačke veoma ujednačene. Među najpoznatije srpske i hrvatske nošnje spadaju imljanska, zmijanjska, banjalučke vrhovine, prnjavorska, debeljačka, janjska, sasinska, kupreska, livanjska, glamočka, grahovska, podgrmečka, bihaćka, ramska.

U Hercegovini se odvajaju dvije varijante umska i brdska. Umska nošnja zahvata zapadni i srednji dio Hercegovine, uključujući i okolinu Mostara, Konjica, Stoca, Ljubinja i Ljubuškog, dok se brdska prostire u istočnim dijelovima, zahvatajući i dijelove Bosne oko Foče i Čajniča.

Mnogobrojne varijante nošnji različitih etničkih grupa ispoljavale su se u manjim detaljima pojedinih odijevnih predmeta, u njihovoj boji ili načinu nošenja, ali su u osnovi zadržale osnovne karakteristike tipa kojem pripadaju.

Danas je prava rijetkost vidjeti da neko nosi narodnu nošnju u svakodnevnom životu, a osim na smotrama folklora, narodne nošnje mogu se vidjeti u Zemaljskom muzeju BiH i Muzeju grada Sarajeva, Despića i Svrzinoj kući te Muzeju austro-ugarskog perioda u Sarajevu. Potom u Muzeju Hercegovine u Mostaru, Muzejskom interpretacijskom centru u gradu na Neretvi, u muzejima istočne Hercegovine u Trebinju i Humcu, Muzeju grada Zenice, Franjevačkim samostanima u Kraljevoj Sutjesci, Fojnici i Bugojnu, Zavičajnim muzejima u Travniku i Doboju, Muzeju Semberije u Bijeljini, te u Livnu, Prijedoru, Foči, Banjoj Luci i Konjicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Broj zaraženih koronom u BiH premašio 50.000 osoba

DHA - Portal 072info

Koja je razlika između koncerta, navijačke tribine i predizbornog skupa?

DHA - Portal 072info

Građani biraju: Lockdown i krah ekonomije ili poštivanje mjera i normalniji život

DHA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6